Еве зошто не треба да ја покривате четкичката за заби со капаче

Покривањето на четкичката за заби со капаче за главата е всушност штетно, но дали знаете зошто?

Студијата која ја спровело Американското здружение за микробиологија открило дека покривањето на четкичкаата за заби е нехигиенско. Стоматолозите кои учествувале во оваа студија тврдат дека капачето за четкичката не штити од бактерии, туку создава идеално опкружување за нивен раст.

Капачето спречува четката добро да се исуши после миењето на забите, а влажното и затворено место е најпогодно место за размножување на бактериите.

Тоалетот сам по себе е повлажно место од останатите простории и токму затоа капачето не е добра идеја. Добро е кога патувате, а најдобар избор се оние со капачиња со дупче за воздух.

Доколку не живеете сами се препорачува да внимавате и да спречите конткат на главите на четките, што се смета за нехигиенско.