Еве зошто не треба да се туширате секој ден

Истражување на Медицинскиот факултет во Вашингтон докажало дека секојдневното туширање со сапун и вода, ги отстранува сите добри работи од нашата кожа, кои не одржуваат здрави и буквално – живи.

Одржувањето на редовна хигиена е многу важно за здравјето на организмот. Но, што ако во тоа се претера?

Истражување на Медицинскиот факултет во Вашингтон докажало дека секојдневното туширање со сапун и вода, ги отстранува сите добри работи од нашата кожа, кои не одржуваат здрави и буквално – живи.

Микробите кои се наоѓаат на кожата поволно влијаат на имуниот систем, оравиилното отчукување на срцето, како и на регулацијата на себум, а секојдневното туширање со сапун, ги отстранува и ја остава кожата незаштитена.

Иако не сте навикнати на прескокнување на секојдневно туширање, научниците стојат зад ова истражување и советуваат со сапун да се туширате секој втор ден, а на дневна основа само кусо да се искапете со млака вода.

Со тоа, нивната препорака е да се избегнуваат сунѓери за туширање, бидејќи сметаат дека се прегруби за секојдневна употреба.