Сувата смоква се смета за суперхрана која ни е достапна преку целата година, но тешко може да го надмине сочниот, свеж плод кој на нашите простори се одгледува со години. Свежата смоква содржи до 80 проценти вода, а со оглед дека од нутриционистички апспект симулира енергија, најдобро е да се јаде наутро.
Го намалува крвниот притисок
Смоквите се одличен извор на калиум, кој помага при намалување и регулирање на крвниот притисок. Минералот калиум слабо ни е достапен во храната, а ни е неопходен за функционирање на организмот.
Помага при слабеење
Таа е добар извор на прехранбени влакна кои ја подобруваат дигестијата и даваат чувство на ситост, па така помага и во намалување на вишокот килограми. Смоквата содржи поголема количина растопиви и нерастопиви влакна од останатото овошје. Растопивите влакна влијаат и на намалување на холестеролот во крвта. Во 100гр смокви има само 74 калории.
Го намалува шеќерот во крвта
Листот од смоква го намалува нивото на шеќерот во крвта. Листот освен во подготовка на различни јадења, може да се користи и кај чај. Некои истражувања покажале дека смоквата помага во регулирање на шеќерот кај лица кои имаат дијабетес тип 1.
Помага за добро распложение
Содржи голема количина на витаминот Б6 кој на телото му дава енергија, обезбедува еластичност на кожата и ги јакне мускулите. Овој витамин ја подобрува работата на мозокот, а со тоа и концентрацијата и целокупното расположение. Ако страдате од несоница или ПМС, смоквата поради високиот процент на магнезиум, може да помогне.
- Содржи богатство на минерали и витамини
Високата концентрација на глукоза и фруктоза претставува здрава замена за белиот, индустриски шеќер. Смоквата содржи многу железо, калциум, калиум, магнезиум, витамин Б6, Е, Ц и витамин А. Богата е со бета-каротен, а помага и при исцрпеност и за детоксикација.