Еве зошто задржувањето гасови може да биде мошне опасно по здравјето, но и непријатно по здивот

Дали некогаш сте се воздржувале да не испуштите гас и да не се посрамите во друштво?

Ако предолго се воздржувате да „не пуштите гулаб“, гасот може да се апсорбира во телото и да премине во циркулацијата, па може да го издишите низ уста, велат стручњаците.

Клер Колинс професор, нутриционист и стручњак за диететици од Универзитет во Њукасл вели дека предолгото воздржување може да се одрази на таложењето гасови во цревата, што потоа ќе излезат низ неконтролиран „гулаб“.

Таа предупредила дека ова може да доведе и до состојба наречена дивертикулис, односно создавање ќесести проширувања на слузокожата на дебелото црево кои настануваат како резултат на воспаленија на еден или повеќе дивертикули, што се манифестира со болка во стомакот, зголемена температура, мачнина и запек.

„Пуштањето гулаби“ е потполно нормална последица на варењето на храната, така што кога ќе почувствувате „размрдување“ во цревата слободно појдете во тоалет и испразнете се.