Европскиот центар за спречување и контрола на болести тврди: Новите варијанти на коронавирусот може да предизвикаат повеќе смртни случаи

Европскиот центар во последниот извештај оценува дека “иако нема информации за потешки случаи на зарази“, со тие варијанти на вирусот, нивната поголема заразност ќе има “поизразен ефект на бројот на хоспитализирани и починати“.

Постои “висок“ ризик да варијантите на коронавирусот кои неодамна се идентификувани, да бидат причина за дополнителен притисок на здравствените системи и за поголема смртност, оти се позаразни, предупреди вчера Европскиот центар за спречување на контрола на болести (ECDC).

Европскиот центар во последниот извештај оценува дека “иако нема информации за потешки случаи на зарази“, со тие варијанти на вирусот, нивната поголема заразност ќе има “поизразен ефект на бројот на хоспитализирани и починати“.

Тоа посебно се однесува за “повозрасните или оние со коморбидитети“, наведуваат од агенцијата.

Изврштајот првенствено е посветен на варијантите на коронавиусот кои неодамна се откриени во Велика Британија и Јужноафриканската Република, кај кои е утврдена “зголемена трансмисија“.

Во Обединетото Кралство и во светот досега се потврдени над 3000 слуачи на инфекции со британската варојанта на коронавирусот.