Факти за јаболката кои ќе ве воодушеват

Големото количество на вода и влакна што ги содржи, значи дека јаболкото држи ситост со часови, без разлика на малкуте калории што ги содржи (едно јаболки има околу 95 калории).

Сите знаеме дека едно јаболко дневно го чува здравјето. Ова овошје се поврзува со бројни здрвствени благодати, но ова се уште некои корисни факти за јаболката.

Алергијата на јаболко е алергија на полен

Кога се зборува за алргија на храна, најчеста асоцијација се кикирики или јајца. Но, факт е дека алергијата на јаболко е честа појава. Стручњаците веруваат дека за неа е одговорен поленот од бреза, кој се наоќа на површината на свежото јаболко.

Јаболките се диетална храна

Големото количество на вода и влакна што ги содржи, значи дека јаболкото држи ситост со часови, без разлика на малкуте калории што ги содржи (едно јаболки има околу 95 калории). Но, во јаболката има и урсолична киселна кои се наоѓа во кората, која се покажала ефикасна во топење на масните наслаги и намалување на ризикот за обезност.

30% од јаболкото се фрла

На класичниот и вообичаен начин на јадење јаболко, кружно околу јадрото, се фрла и до 30% од јаболката (помеѓу 20 и 30 калории).