Фибромијалгијата може со сигурност да се открие преку крв

Ова откритие, може да биде важна пресвртница во грижата за пациентите со болеста која често погрешно се дијагностицира или не се дијагностицира воопшто, оставајќи ги без соодветна грижа и совети за лекување на нивната хронична болка и замор.

Фибромијалгијата може со сигурност да се открие во примероци крв, што ќе отвори пат за едноставна и брза дијагноза на оваа болест, укажува нова студија. Ова откритие, може да биде важна пресвртница во грижата за пациентите со болеста која често погрешно се дијагностицира или не се дијагностицира воопшто, оставајќи ги без соодветна грижа и совети за лекување на нивната хронична болка и замор.

Истовремено, индентификацијата на биомерките на болеста може да отвори и можност на ново целно лекување.

За да ја дијганостицираат фибромијалгијата, лекарите сега се потпираат на информации за бројни симптоми и физичка проценка на болката на пациентот кои самите ја пријавиле, фокусирајќи се на специфични болни точки.

Фибромијалгијата е еден од најчестите причинители за хронична болка кај луѓето.

Иако фибромијалгијата во моментов е неизлечива и лекувањето е ограничено на вежбање, едукација и антидепресиви, точната дијагноза може да има многу предности.