ФРАКТУРА НА ВАШИОТ ПЕНИС?! ДАЛИ Е ВОЗМОЖНО?

Иако пенисот нема коски, можете да го „скршите“ вашиот пенис ако имате фрактура на пенисот. Ова се случува кога пенисот во ерекција е свиткан ненадејно и со сила. Тоа обично се случува за време на сексуална активност.

Иако пенисот нема коски, можете да го „скршите“ вашиот пенис ако имате фрактура на пенисот. Ова се случува кога пенисот во ерекција е свиткан ненадејно и со сила. Тоа обично се случува за време на сексуална активност.

Дали е можно да се скрши вашиот пенис?
Да. Иако е ретка, фрактура на пенисот може да се случи кога има траума на пенисот во ерекција.

Фрактурата на пенисот се разликува од другите фрактури во телото бидејќи пенисот нема коски. За време на ерекцијата, пенисот е заситен со крв што исполнува два цилиндри (кавернозни тела). Ако натрупаниот пенис ненадејно или силно се свитка, траумата може да ја пукне надворешната обвивка на еден од двата цилиндри (tunica albuginea). Ова може да резултира со фрактура на пенисот.

Траумата најчесто е предизвикана од сексуален однос, како на пример кога пенисот ќе се лизне од вагината и случајно ќе се набие на карлицата. Но, фрактура на пенисот може да се случи и поради агресивна мастурбација или такаандан, културна практика во која врвот на пенисот во ерекција е силно свиткан за да се опушти ерекцијата.

Фрактурата на пенисот често резултира со пенис кој се испакнува и изгледа виолетово, изгледа нешто како модар патлиџан. Знаците и симптомите на фрактура на пенисот вклучуваат:

Непосредна болка во пенисот
Звук на пукање или пукање
Брзо губење на ерекцијата
Оток во вратилото на пенисот
Промена на бојата на вратилото на пенисот поради крварење под кожата
Понекогаш е оштетена и цевката што ја исцедува урината од телото (уретрата), а крвта може да биде видлива на уринарниот отвор на пенисот.

Фрактурата на пенисот бара итна медицинска помош. Повредата обично може да се дијагностицира со физички преглед, но може да биде потребно дополнително тестирање како што е ултразвук. Обично се препорачува навремена хируршка поправка.

Ако не се лекува, фрактурата на пенисот може да резултира со закривен пенис или трајна неможност да се постигне или одржи ерекцијата доволно цврста за секс (еректилна дисфункција).

Како се лекува фрактурата на пенисот?
Во моментов, фрактурата на пенисот најчесто се третира со операција. Вашиот хирург ќе ја поправи туника албугинеа со конци. Вашиот ДОКТОР може да бара и други повреди, како што е кинење во уретрата.

Кои се можните компликации од операцијата за поправка на фрактура на пенисот?
Компликациите на операцијата за поправка на фрактури на пенисот може да вклучуваат:

Заоблен пенис.
Фистули (несакани отвори).
Еректилна дисфункција.
Болна ерекција.
Колку време ќе биде потребно за опоравување од операцијата за фрактура на пенисот?
Можеби ќе бидете во болница неколку дена по операцијата за фрактура на пенисот. Ќе имате дополнителни посети за да проверите дали раната зараснува и дека немате проблеми со мокрењето.

Вашиот провајдер ќе разговара со вас за тоа кога можете да се вратите на работа или на училиште и кога можете да се вратите на сексуална активност.

ПРЕВЕНЦИЈА
Како можам да го намалам ризикот од фрактури на пенисот?
Можете да избегнете фрактура на пенисот со тоа што нема намерно да го свиткате пенисот во ерекција. Можете исто така да размислите да бидете внимателни при силна сексуална активност.

ИЗГЛЕД / ПРОГНОЗА
Каква е прогнозата (перспективата) за поединец со фрактура на пенисот?
Ако вашата фрактура на пенисот се третира, изгледите се добри. Ако немате операција веднаш или некогаш, може да имате поголем ризик од проблеми со:

Мокрење.
Добивање и одржување на ерекција.
Вашиот пенис е закривен или свиткан.
Формирање на ткиво со лузни.

Кога треба да разговарам со мојот давател на здравствена заштита за фрактура на пенисот?
Ако сте го повредиле пенисот во ерекција, треба да добиете итна медицинска помош. Ако сте имале повреда и не сте добиле итна нега, сепак треба да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита. Ова е особено точно ако:

Имате проблеми со мокрењето.
Имате крв во урината.
Вашиот пенис е обезбоен, отечен или болен.
Имате други симптоми кои ве мачат.
Ако сте имале операција за фрактура на пенисот, треба да го контактирате вашиот давател на здравствена заштита ако имате какви било знаци на инфекција, како треска, или ако имате прекумерна болка или крварење.

НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА
Која е разликата помеѓу фрактура на пенисот и траума на пенисот со авулзија?
Некои видови повреди на пенисот на почетокот може да изгледаат како фрактури на пенисот. Можеби имате некои или повеќето од симптомите, но чувствувате поблага болка. Една од повредите е траума на пенисот со авулзија, која се случува кога се отстранува кожата на пенисот. Ова обично се случува за време на индустриски несреќи. Не е исто како кога пенисот е скршен. Обично, кожата е недопрена при фрактура на пенисот.

Дали еректилното ткиво може да заздрави самостојно?
Не е препорачливо само да го оставите вашиот пенис да заздрави сам. Ако сте имале фрактура на пенисот и не добивате третман, можно е вашиот пенис да заздрави искривен. Може да ја изгубите и сексуалната или уринарната функција.

Дали фрактурата на пенисот е итен случај?
Да, фрактурата на пенисот е итен случај. Треба веднаш да побарате медицинска помош.

Фрактурата на пенисот е итна медицинска помош. Одете во собата за итни случаи ако имате траума со тапа сила што го вклучува вашиот пенис во ерекција. Хирургијата е третман на избор за повеќето случаи на фрактура на пенисот. Операцијата има подобар долгорочен исход од конзервативната терапија.