Французите испитуваат дали може никотинот да помогне во борбата против коронавирусот

Станува збор за продолжение на француската студија, објавена овој месец за јавноздравствените податоци кои покажале дека лицата кои пушат имаат 80% помала веројатност дека ќе се заразат од КОВИД-19, од непушачите на иста возраст и ист пол.

Француските истражувачи се подготвуваат да почнат со експеримент за да ја тестираат својата теза дека никотинот може да му помогне на телото во борба со инфекцијата, пренесува Ројтерс.

Во испитувањето ќе бидат вклучени групи на здравствени работници и пациенти кои носат никотински фластери и останати групи кои носат плацебо фластери. Тогаш ќе се тестира дали постои разлика во тоа како нивните тела реагираат на вирусот.

Станува збор за продолжение на француската студија, објавена овој месец за јавноздравствените податоци кои покажале дека лицата кои пушат имаат 80% помала веројатност дека ќе се заразат од КОВИД-19, од непушачите на иста возраст и ист пол.