ГАБИЧКИ НА НОКТИТЕ: Причина, симптоми и како се лекува оваа непријатна инфекција?

Габичките на ноктите се непријатна и не така убава појава која е многу честа.

Се смета дека габите се најчестата болест на ноктот. Се почнува како мала кафена или црна пега под ноктот, а со текот на времето може да дојде до промена на бојата на ноктот.

Габите може да бидат на еден нокт и на повеќе од нив. Во некои случаи не е потребно да се третираат, додека во некои ќе треба да се користат одредени лекови и масти.

КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ГАБИЧКИ НА НОКТИТЕ?

Габите на ноктите може да се препознае по тенки нокти кои со текот на времето ја губат својата природна, здрава боја. Покрај тоа, тие исто така можат да се појават и:

– различна форма на ноктот

– нерамен нокт

– нокт одвоен од кожата

– непријатен мирис на ноктот

– болка во ноктот и во пределот околу него

Габите може да се појават на ноктите на рацете, но се почести на ножните прсти. Важно е да се напомене дека габите на ноктите се чести и дека лесно се шират, но и дека може да се вратат откако еднаш ќе се излекуваат. Сепак,  потребно е навреме да се третираат за да не се рашират и на подрачјето околу ноктот и да предизвикаат непотребни компликации.

ЗОШТО СЕ ПОЈАВУВААТ ГАБИЧКИ НА НОКТИТЕ?

Габите се вид на инфекција предизвикана од дерматофити, мувла што се наоѓа на ноктите или во косата, а поради кои се појавува болеста дерматофитија. Габите на ноктите се јавуваат поради влажни стапала или раце, поради претходна повреда на ноктот, а може да се појават и поради носење туѓи патики, користење туѓи крпи или ножички за нокти кои не се ваши. Лицата кои имаат дијабетес, псоријаза, ослабен имун систем, слаба циркулација, како и оние кои пушат се изложени на поголем ризик да добијат габи.

За да се спречи нивна појава, потребно е да се носат патики што дишат и кои се суви, како и чисти и суви чорапи, а во базен да се користат папучи или апостолки, а не да се оди бос.

КАКО СЕ ТРЕТИРААТ ГАБИТЕ НА НОКТИТЕ?

Понекогаш во третирањето ќе помогне ди омашната медицина или употребата на масло од чајно дрво измешано со базно масло, како и масло од оригано, додека во некои случаи ќе биде неопходно да се посети лекар и да се мачкаат ноктите со одредена крема или маст. Најчесто се користи комбиниран третман кој вклучува отстранување на заболениот дел од ноктот и крем кој содржи многу уреа, а потоа и нанесување локален антимикотик. Доколку се работи за потешка инфекција, самиот третман може да трае и до една година.

Габите на ноктите се многу честа појава која се лекува од неколку месеци до една година. Потребно е веднаш да се реагира кога ќе се промени бојата или формата на ноктот и да се побара помош од лекар. Постојат различни креми и масти кои се користат за оваа намена, а понекогаш можат да помогнат и есенцијалните масла.