Гаќичките се менуваат секој ден, но не и чорапите, фармерките, градниците…

На сите им е познатo дека гаќите и чорапите треба да се менуваат секој ден. Дали знаете колку пати смеете да носите панталони, фустани, костими за капење или градници пред да се исперат?

Некои парчиња облека може да се носат повеќе пати пред да се стават во машина за перење, а некои само еднаш. Често се случува едно парче да се пере пречесто, а друго преретко. Ниедна опција не е добра. Најдобро е да се најде средина, односно оптимален број на носења, а секое парче облека има свој праг на толеранција на тие бројки. На пример, не носете градници повеќе од три или четири дена, пижамите перете ги после два до три, а панталоните после секои три или четири носења.

Чорапите и гаќите се менуваат секој ден, а истото важи и за спортската опрема, а често грешиме и со обувките. На патиките и чевлите им е потребен еден ден одмор.

Градници: 3-4 носења

Гаќички: 1 носење

Чорапи: 1 носење

Спортска облека и костими за капење: 1 носење

Џинс: се препорачува перење после 5-6 носења

Фустани: 1-2 носења

Маици: 1-2 носења

Хеланки: 1-2 носења

Панталони и здолништа: 3-4 носења

Капути: еднаш на два месеци носење

Пижами: 3-4 носења