Газираните сокови и засладените напитоци го зголемуваат ризикот од рана смрт

Лицата кои консумираат поголема количина на засладени газирани пијалаци секојдневно се во поголем ризик од рана смрт, предизвикана од срцеви болести и рак, за разлика од оние кои немаат ваква навика, заклучува најновата американска студија.

Со години се зборува за штетноста на газираните засладени напитоци бидејќи во себе содржат огромни количини додадени шеќери. Може да доведат до голем број на хронични болести, а научни истражувања сега покажале дека може да се поврзат и со смртноста.

Лицата кои консумираат поголема количина на засладени газирани пијалаци секојдневно се во поголем ризик од рана смрт, предизвикана од срцеви болести и рак, за разлика од оние кои немаат ваква навика, заклучува најновата американска студија.

Имено, консумирањети на овие напитоци додведува до 28% поголем ризик од рана смрт од разни причини, 31% поголем ризик од смрт поради срцеви болести и 16% поголем ризик од смрт поради рак.

Студијата не е контролиран експеримент кој докажува дали и како засладените напитоци директно влијаат на рана смрт, но факт е дека и додадените шеќери имаат огромна улога.

Оваа студија се однесува подеднакво и на жени и на мажи. Биле испитани над 100.000 лица.