Генитален херпес-дијагноза, лекување и превенција

Генитален херпес е инфекција од вирусот на херпес симплекс (HSV) на гениталните органи. Повеќето луѓе или немаат или имаат благи симптоми и затоа не знаат дека се заразени. Кога ќе се појават симптомите, тие обично вклучуваат мали плускавци кои се отвораат и формираат болни чирови.Може да се појават и симптоми слични на грип, како што се треска, болки или отечени лимфни јазли. Почетокот е типично околу 4 дена по изложувањето со симптоми кои траат до 4 недели. Откако ќе се заразат, може да се појават дополнителни епидемии, но генерално се поблаги.

Генитален херпес е инфекција од вирусот на херпес симплекс (HSV) на гениталните органи. Повеќето луѓе или немаат или имаат благи симптоми и затоа не знаат дека се заразени. Кога ќе се појават симптомите, тие обично вклучуваат мали плускавци кои се отвораат и формираат болни чирови.Може да се појават и симптоми слични на грип, како што се треска, болки или отечени лимфни јазли. Почетокот е типично околу 4 дена по изложувањето со симптоми кои траат до 4 недели. Откако ќе се заразат, може да се појават дополнителни епидемии, но генерално се поблаги.

Болеста обично се шири со директен генитален контакт со површината на кожата или секретите на некој што е заразен. Ова може да се случи за време на секс, вклучувајќи анален и орален секс.Раните не се потребни за да се случи преносот. Ризикот од ширење меѓу двојката е околу 7,5% во текот на една година. ХСВ е класифициран во два вида, ХСВ-1 и ХСВ-2. Додека историски HSV-2 беше почест, гениталниот HSV-1 стана почест во развиениот свет. Дијагнозата може да се појави со тестирање на лезиите користејќи PCR или вирусна култура или тестови на крвта за специфични антитела.

Напорите за спречување на инфекцијата вклучуваат немање секс, користење кондоми и само секс со некој кој не е заразен. Откако ќе се зарази, нема лек. Меѓутоа, антивирусните лекови може да спречат епидемии или да ги скратат епидемиите доколку се појават. Долготрајната употреба на антивирусни средства, исто така, може да го намали ризикот од понатамошно ширење.

Во 2015 година, околу 846 милиони луѓе (12% од светската популација) имале генитален херпес. Во Соединетите Држави, повеќе од еден од шест луѓе на возраст меѓу 14 и 49 години ја имаат оваа болест. Жените се почесто заразени од мажите. Стапките на болести предизвикани од HSV-2 се намалени во Соединетите Држави помеѓу 1990 и 2010 година. Компликациите ретко може да вклучуваат асептичен менингитис, зголемен ризик од ХИВ/СИДА доколку се изложени на ХИВ-позитивни лица и ширење на бебето за време на породувањето што резултира со неонатален херпес.

Генитален херпес влијае на пенисот
Кај мажите, лезиите се јавуваат на глансот на пенисот, вратилото на пенисот или на други делови од гениталниот регион, на внатрешната страна на бутот, задникот или анусот. Кај жените, лезиите се појавуваат на или во близина на пубисот, клиторисот или други делови на вулвата, задникот или анусот.[

Други вообичаени симптоми вклучуваат болка, чешање и горење. Поретки, а сепак чести симптоми вклучуваат исцедок од пенисот или вагината, треска, главоболка, мускулна болка (мијалгија), отечени и зголемени лимфни јазли и малаксаност. Жените често доживуваат дополнителни симптоми кои вклучуваат болно мокрење (дизурија) и цервицитис. Херпетичниот проктитис (воспаление на анусот и ректумот) е вообичаен за поединци кои учествуваат во аналниот однос.

По 2-3 недели, постоечките лезии напредуваат во чиреви, а потоа се формираат кора и зараснуваат, иако лезиите на мукозните површини никогаш нема да формираат кора. Во ретки случаи, зафаќањето на сакралниот регион на ‘рбетниот мозок може да предизвика акутна уринарна ретенција и еднострани симптоми и знаци на миелорадикулитис (комбинација од миелитис и радикулитис): болка, губење на сетилата, абнормални сензации (парестезија) и осип.  Историски, ова се нарекува Елсберг синдром, иако овој ентитет не е јасно дефиниран.

Повторување
По првата епизода на генитален херпес предизвикан од HSV-2, ќе има барем едно повторување кај приближно 80% од луѓето, додека стапката на повторување за херпес гениталис предизвикана од HSV-1 е приближно 50%. Гениталисот на херпес предизвикан од HSV-2 се повторува во просек четири до шест пати годишно, додека инфекцијата со HSV-1 се јавува само еднаш годишно.

Луѓето со рекурентен генитален херпес може да се третираат со супресивна терапија, која се состои од дневен антивирусен третман со употреба на ацикловир, валацикловир или фамцикловир. Супресивната терапија може да биде корисна кај оние кои имаат најмалку четири повторувања годишно, но квалитетот на доказите е слаб. Луѓето со пониски стапки на повторување веројатно ќе имаат и помалку повторувања со супресивна терапија. Супресивната терапија треба да се прекине по максимум една година за повторно да се процени фреквенцијата на повторување.

Преносливост
Гениталниот херпес може да се шири со вирусно пролевање пред и по формирањето на чиревите. Ризикот од ширење меѓу двојката е околу 7,5% во текот на една година (за незаштитен секс). Веројатноста за пренесување на генитален херпес од едно на друго лице е намалена со надворешна употреба на кондоми за 50%, со внатрешен кондом за 50%, и воздржување од секс за време на активна епидемија. Колку подолго партнерот ја имал инфекцијата, толку е помала стапката на пренесување. Инфицираното лице може дополнително да ги намали ризиците од пренос со одржување на дневна доза на антивирусни лекови.Инфекцијата со генитален херпес се јавува кај околу 1 на секои 1.000 сексуални дејствија.

Третман
Антивирусните лекови обезбедуваат клинички придобивки за оние кои се симптоматични и се примарно средство за управување штом ќе се заразат. Главната цел на употребата на антивирусни лекови е да се третира првата епидемија или да се спречат повторувања на генитален херпес, да се подобри квалитетот на животот и да се помогне да се потисне вирусот до сексуален пренос на партнерите. Три антивирусни лекови одобрени од FDA имаат клинички придобивки во контролирањето на знаците и симптомите на генитален херпес кога се користат за првите клинички симптоми и повторливи епизоди или кога се користат како дневна супресивна терапија. Овие лекови се ацикловир, валацикловир и фамцикловир и се покажаа дека се безбедни со долготрајна употреба.

Ацикловир е антивирусен лек и ја намалува болката и бројот на лезии во почетниот случај на генитален херпес. Понатаму, ја намалува зачестеноста и сериозноста на повторливи инфекции. Доаѓа во капсули, таблети и маст. Сепак, локалната маст со ацикловир е обесхрабрена бидејќи нуди минимални клинички придобивки.

Валацикловир е пролек кој се претвора во ацикловир еднаш во телото. Помага во ублажување на болката и непријатноста и го забрзува заздравувањето на раните. Доаѓа само во капсули и неговата предност е што има подолго дејство од ацикловир.

Фамцикловир е уште еден антивирусен лек кој припаѓа на истата класа. Фамцикловир е пролек кој се претвора во пенцикловир во телото. Вториот е активен против вирусите. Има подолго дејство од ацикловир и доаѓа само во таблети.

Првата клиничка епизода на генитален херпес
Првиот пат кога поединецот ќе доживее генитален херпес, тој може да има продолжено клиничко заболување со тешка генитална улцерација. Понатаму, за оние кои имаат благи клинички симптоми на почетокот може да доживеат тешки повторливи инфекции подоцна. Типични препорачани режими за првите клинички епизоди на генитален херпес може да бидат нешто како:

Ациловир 400 mg орално 3 пати на ден во тек на 7-10 дена или
Валацикловир 1 g орално 3 пати на ден за 7-10 дена или
Фамцикловир 1 g орално 2 пати на ден за 7-10 дена

Може да се препорача третман подолг од 10 дена ако чировите на гениталиите не се целосно излечени.


Рекурентен генитален херпес
Повеќето поединци кои доживуваат симптоматска прва епизода на генитален херпес ќе доживеат повторување на гениталните лезии во одреден момент во иднина. Асимптоматско пролевање може да се појави и кога поединецот можеби нема присутни генитални улцерации, но сепак евентуално го пренесува вирусот на други партнери. Важно е пациентите да разговараат со својот лекар од примарна здравствена заштита за опциите за примање или епизоден третман или долготрајни супресивни терапии.

Супресивна терапија за рекурентен генитален херпес
Се покажа дека супресивната терапија е ефикасна во намалувањето на рекурентниот генитален херпес дури до 80%, што може неверојатно да помогне во подобрувањето на квалитетот на животот бидејќи пациентите тврдат дека имаат минимални симптоматски епизоди.Долготрајната употреба на антивируси како ацикловир, валацикловир и фамцикловир се покажа како безбедна и ефикасна. Понатаму, долгорочниот третман на генитален херпес со валацикловир дневно покажа дека ја намалува стапката на пренос. Важно е пациентите да продолжат со супресивна терапија заедно со постојана употреба на кондоми и сексуална апстиненција за време на повторливи епизоди за да се намали и преносот.

Третмани без рецепт и без лекови
За да се намалат симптомите за време на епидемија на генитален херпес, луѓето можат да користат пакет со мраз на погодените области, да се бањаат со топла бања, да ги одржуваат гениталиите суви кога не се капат и да земаат лекови за ублажување на болка без рецепт, како што се ибупрофен или ацетаминофен.

Епидемиологија
Околу 16 отсто од Американците на возраст меѓу 14 и 49 години се заразени со генитален херпес, што го прави една од најчестите сексуално преносливи болести. Повеќе од 85% од оние со HSV-2 не се свесни за нивната инфекција. Приближно 776.000 луѓе во Соединетите Држави добиваат нови инфекции со херпес секоја година.

Тестовите за херпес не се рутински вклучени во прегледите за СПИ. Изведувачите во порнографската индустрија се проверуваат за ХИВ, кламидија и гонореја со изборен панел на тестови за хепатитис Б, хепатитис Ц и сифилис, но не и за херпес. Тестирањето за херпес е контроверзно бидејќи резултатите не се секогаш точни или корисни. Повеќето сексуални работници и порно изведувачи ќе заболат од херпес во одреден момент од нивната кариера, без разлика дали користат заштита или не.