ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС: Подмолна болест која носи доживотна инфекција 

Херпес симплекс вирусите (хуман херпесвирус 1 и 2) обично предизвикуваат рекурентни инфекции на кожата, усната шуплина, усните, очите и гениталиите. Двата типа на херпес симплекс вирусот (HSV), HSV -1 и HSV – 2, може да предизвикаат инфекција на усната шуплина и на гениталиите. HSV-1  најчесто предизвикува гингивостоматитис, херпес лабиалис и кератитис. HSV-2 обично предизвикува генитални лезии.

Иако милиони лица имаат генитален херпес, таквата инфекција се уште е табу тема, Околу 90% од луѓето кои имаат генитален херпес воопшто не знаат дека носат вирус во себе, а останатите 10% не знаат како воопшто тоа некому да го признаат. Доколку сте во групата на оние кои имаат херпес, веројатно ќе ве интересираат одговори на барем три прашања: треба ли да му кажете на партнерот, кога и како тоа да го направите.

Еве што е важно да се знае за изложеноста со херпес симплекс вирусот.

  • Треба ли да му кажам на партнерот дека имам херпес?

Апсолутно ДА. Тоа треба да му го признаете на секого со кого имате намера да се зближите.

“Ги охрабрувам сите пациенти дојагнозата да ја поделат со партнерот како би можеле да донесат здрави одлуки“, открива гинекологот Мелоди Болдвин, за списанието Health.

  • Кога да му откриете на партнерот дека имате херпес?

Ако личноста штотуку сте ја запознале, нема потреба веднаш да ја запознавате со својата дијагноза, вели портпаролката на Американското здружение за репродуктивно здравје, Тери Ворен.

“Вистинско време тоа да го кажете е пред да се впуштите во сексуален однос. Ако со лицето веќе сте изградиле однос и сте почнале да се зближувате, поголема е веројатноста таа информација добро да ја прифати. Ако признаете прерано, можно е многу брзо да добиете негативен повратен одговор“, појаснува Ворен.

  • Како некому да кажете дека имате херпес?

Најтешкиот дел е да се пронајде соодветен пристап. Зависно од тоа каков е односот, може да се разликува и начинот на кој ќе пристапите за оваа тема.

“Не правете голема работа околу тоа. Никогаш не знаете, можеби и вашиот потенцијален партнер има херпес. Ако станува збор за ист вид на вирусот, не може повторно да се заразите“, вели д-р Болдвин.

Разговорот може да го започнете на тема настинка и болести, а тогаш да го споменете и гениталниот херпес. Можете на почетокот да напоменете дека сакате да бидете искрени во односот или да разговарате за сигурен сексуален однос.

“Тоа може да биде тежок разговор, но навистина е најдоро да се биде искрен и директен“, додава д-р Болдвин.

КАКО СЕ ШИРИ ХЕРПЕСОТ

“Херпес симплекс вирусите (хуман херпесвирус 1 и 2) обично предизвикуваат рекурентни инфекции на кожата, усната шуплина, усните, очите и гениталиите. Двата типа на херпес симплекс вирусот (HSV), HSV -1 и HSV – 2, може да предизвикаат инфекција на усната шуплина и на гениталиите. HSV-1  најчесто предизвикува гингивостоматитис, херпес лабиалис и кератитис. HSV-2 обично предизвикува генитални лезии. HSV  се пренесува со близок контакт со лицето кое излачува вирус. Вирусот вообичаено се излачува од мукокутаните промени, но излачувањето е можно и кога нема видливи промени“, се наведува во Меицинскиот прирачник за дијагностика и терапија.

Херпесот во акутна фаза може да се излекува, а постојат и лекови кои може да го намалат ризикот од пренос на вирусот, но не се 100% сигурни. Но, нелекуваната болест може да доведе до хронична инфекција. Презервативите се најдобро решение, но дури ни тие не може спречат пренос на вирусот, бидејќи тој може да се наоѓа на делот на гениталиите што презервативот не ги покрива.

“Се додека сте искрени, херпесот не би требало да биде причина за прекин на врската или односот кој штотуку почнал да се развива. Сметам дека тоа навистина не е голем проблем“, заклучува Ворен.