Германските епидемиолози не очекуваат втор бран на зараза со коронавирусот, ако се почитуваат мерките

“Ние не очекуваме некои драстични промени во поглед на ширењето на заразата во иднина“, изјави директорот на Институтот Роберт Кох, проф. Лотар Вилер додавајќи дека тој е оптимист во однос на ширењето на вториот бран на инфекцијата.

Стручњаците од германаскиот државен епидемиолошки институт Роберт Кох очекуваат дека вториот бран на ширење на новиот коронавирус може да се спречи со дисциплинирано однесување на граѓаните.

“Ние не очекуваме некои драстични промени во поглед на ширењето на заразата во иднина“, изјави директорот на Институтот Роберт Кох, проф. Лотар Вилер додавајќи дека тој е оптимист во однос на ширењето на вториот бран на инфекцијата.

“Дали тоа ќе се случи или не, лежи во нашите раце. Мораме и натаму да бидеме внимателни и да се придржуваме на правилата за држење растојание и носењето маски во јавниот превоз,во продавниците и институциите“, вели Вилер.

Тој објасни дека “вирусот и натаму ќе остане меѓу нас“ што ќе се манофестира низ поединечни локално изолирани жаришта на ширење, каде по потреба ќе се враќаат построги мерки во борбата против ширење на новиот коронавирус.