ГИНГИВИТИС КАКО НАЈРАНА ФАЗА НА ЗАБОЛУВАЊЕ НА НЕПЦАТА

Гингивитисот е најраната фаза на заболување на непцата (пародонтална болест). Се развива кога на забите се наталожуваат наслаги, забен камен и бактерии, предизвикувајќи црвени, отечени и крвави непца. Успешно се справувате со гингивитис, особено со помош на стоматолог. Но, ако не се лекува, гингивитисот може да доведе до периодонтитис (потешка форма на заболување на непцата што вклучува губење на коскената маса во вилицата).

 

Гингивитисот е најраната фаза на заболување на непцата. Тоа се случува кога на забите ќе се насоберат наслаги и бактерии и предизвикуваат инфекција. Вообичаени симптоми вклучуваат црвени, отечени, крвави непца. Третманите вклучуваат редовно чистење на забите и подобрена орална хигиена дома помеѓу посетите на стоматолог.

Што е гингивитис?

Гингивитисот е најраната фаза на заболување на непцата (пародонтална болест). Се развива кога на забите се наталожуваат наслаги, забен камен и бактерии, предизвикувајќи црвени, отечени и крвави непца. Успешно се справувате со гингивитис, особено со помош на стоматолог. Но, ако не се лекува, гингивитисот може да доведе до периодонтитис (потешка форма на заболување на непцата што вклучува губење на коскената маса во вилицата).

Кој добива гингивитис?

Заболувањето на непцата е поверојатно да се појави кај: Мажите и луѓето назначени како машки при раѓање (AMAB), иако истражувачите не се сигурни зошто. Тоа може да има врска со хормони или дека мажите имаат поголема веројатност да добијат поврзани болести.

 1. Луѓето кои живеат во сиромаштија и оние со помалку од средно образование. Овие фактори се поврзани со голем број на болести.
 2. Луѓето кои пушат, бидејќи пушењето ја ослабува способноста на вашето тело да се бори против инфекцијата.

Колку е чест гингивитис?

Гингивитисот е многу чест. Речиси половина од сите возрасни постари од 30 години имаат некаква болест на непцата.

Кои се знаците и симптомите на гингивитис?

Симптомите на гингивитис не се секогаш очигледни во раните фази, па може да го имате и да не знаете. Како што состојбата се влошува со текот на времето, може да развиете:

 1. Лош здив кој не исчезнува, дури и по четкање.
 2. Непцата кои лесно крварат, особено кога ги четкате забите.
 3. Црвени, отечени непца.
 4. Чувствителност на топла или ладна храна.
 5. Нежност или болка кога џвакате храна.

Што предизвикува гингивитис?

Гингивитисот е воспалителен одговор на вашето тело на наслаги и забен камен на забите. Кога плаката и забниот камен остануваат на забите премногу долго, непцата стануваат иритирани, црвени и отечени.

Може да се соочите со поголем ризик од развој на гингивитис ако:

 1. Ако сте бремени или имате други хормонални промени поврзани со оралното здравје.
 2. Не се грижите добро за вашите заби или имате искривени заби кои тешко се чистат.
 3. Имаат дијабетес.
 4. Имајте семејна историја на заболување на непцата.
 5. Пушите или џвакате тутун.

Исто така, некои рецепти и лекови без рецепт може да го намалат протокот на плунка (плукање), што резултира со сува уста (ксеростомија). Плунката помага да ја одржувате устата чиста, така што оваа промена може да придонесе за гингивитис. Примери на такви лекови вклучуваат:

 1. Лекови за лекување на епилепсија.
 2. Некои терапии за рак.
 3. Блокатори на калциумови канали за крвен притисок.
 4. Орални контрацептиви.

Дали гингивитисот е заразен?

Бактериите кои предизвикуваат гингивитис се пренесуваат од едно на друго лице. Значи, иако експертите се согласуваат дека самиот гингивитис не е заразен, луѓето кои ја имаат оваа состојба може да шират бактерии преку контакт од плунка со плунка.

Во крајна линија? Веројатно нема да добиете гингивитис од бакнување или споделување прибор. Но, ако имате контакт од плунка со плунка со некој кој има гингивитис, поголема е веројатноста да ја развиете состојбата сами. Ова е особено точно ако имате лоша орална хигиена или имате здравствени состојби кои ве прават поподложни на болести, како што се ХИВ/СИДА или леукемија.

Како се дијагностицира гингивитис?

Ако имате симптоми на гингивитис, треба да посетите стоматолог за преглед. Вашиот стоматолог ќе ја прегледа вашата уста за:

 1. Крварење.
 2. Знаци на инфекција како црвенило и оток.
 3. Лабави заби.
 4. Непцата кои се повлекуваат од забите (рецесија на непцата).

Ако вашиот стоматолог се сомнева во заболување на непцата, рендгенските снимки на забите може да покажат дали тоа ја зафатило вашата вилица одоздола. Вашиот стоматолог може исто така да ве упати кај пародонтолог (специјалист за болести на непцата).

Како го третирате гингивитисот?

Третманот на гингивитис има за цел да ја контролира инфекцијата и да ги врати здравите заби и непца. Вашиот стоматолог или пародонтолог темелно ќе ги исчисти вашите заби за да ги отстрани штетните бактерии, наслаги и забен камен. Дополнителни третмани за гингивитис вклучуваат:

 1. Лупење и планирање на коренот: Оваа постапка е слична на рутинско чистење на забите, но допира подлабоко под вашите непца. Со лупење се отстрануваат забен камен и бактерии. Планирањето ги измазнува површините на корените на вашите заби и ги спречува бактериите да се залепат.
 2. Подобрена орална хигиена: Доброто чистење на забите обично го отстранува гингивитисот. Но, треба да ја одржувате чистотата откако ќе се вратите дома. Ќе научите како правилно да ги чистите забите и ќе добиете помош за закажување прегледи.
 3. Антимикробно средство за плакнење уста: Плакнењето со антимикробно средство за плакнење на устата може да помогне да се уништат бактериите кои предизвикуваат болести.
 4. Поправка на стоматолошка работа: Вашиот стоматолог може да ги поправи или отстрани коронките, пломбите или мостовите кои се штрчат или не се вклопуваат правилно. Помазните површини полесно се одржуваат чисти.

Како можам да го намалам ризикот од гингивитис?

Можете да го намалите ризикот од гингивитис со добра орална хигиена:

 1. Четкајте темелно два пати на ден – еднаш кога ќе се разбудите и еднаш пред да одите на спиење.
 2. Управувајте со дијабетесот доколку го имате.
 3. Не пушете и не користете други тутунски производи.
 4. Секојдневно користете конец за да ги отстраните бактериите меѓу забите.
 5. Ограничете ја храната и пијалоците кои содржат алкохол и вишок шеќер.
 6. Посетете стоматолог најмалку еднаш годишно за прегледи, а почесто ако имате некакви симптоми.

Ако луѓето во вашето семејство имаат заболување на непцата, може да се соочите со поголем ризик да го развиете. Можеби ќе ви требаат повеќе прегледи и чистење за да спречите болести на непцата. Прашајте го вашиот стоматолог за распоредот за чистење што е соодветен за вас.

Што можам да очекувам ако имам гингивитис?

Колку порано ќе заболите од заболување на непцата, толку повеќе ќе можете да се справите со неа. Гингивитисот е реверзибилен со соодветна грижа и одржување, но може да се врати. Мора добро да се грижите за вашите заби и непца помеѓу посетите во канцеларија.

Ако не лекувате гингивитис, тој може да се претвори во посериозна болест на непцата. Познато како периодонтитис, оваа болест на непцата ги оштетува структурите што ги држат закотвени забите.

Дали може да се излечи гингивитис?

За разлика од другите фази на заболување на непцата, гингивитисот може да се излечи се додека го лекувате доволно рано. Ако забележите симптоми на гингивитис, треба да закажете состанок со стоматолог и веднаш да започнете со подобра орална хигиена дома.

Нелекуваниот гингивитис може да се влоши и да се претвори во периодонтитис. Во оваа фаза на заболување на непцата, почнувате да губите коска околу забите – постојан несакан ефект што резултира со домино ефект на проблеми со оралното здравје.

Кој е најбрзиот начин за лекување на гингивитис?

Најбрзиот начин да се ослободите од гингивитис е да посетите стоматолог за чистење и да ги подобрите вашите орални хигиенски навики дома помеѓу посетите.

Кога треба да видам стоматолог?

Ако имате еден или повеќе од симптомите на гингивитис, јавете се на вашиот стоматолог. Можеби ќе ве прегледаат на следниот преглед или ќе закажат посебен состанок. Зависи од тоа колку долго сте имале симптоми и колку се тешки.

Кои прашања треба да му ги поставам на мојот стоматолог?

Размислете да му ги поставите на вашиот стоматолог следниве прашања:

 1. Како да ги мијам забите?
 2. Колку долго треба да ги мијам забите?
 3. Можете ли да кажете дали ми недостасуваат некои точки кога четкам?
 4. Дали моето осигурување ќе го покрие чистењето и лекувањето на забите што ми се потребни?
 5. Дали препорачувате одредена четка за заби, паста за заби, плакнење за уста или конец?
 6. Кога треба да дојдам на друг преглед за стоматологија?

НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

Дали гингивитисот е сериозен проблем?

Добрата вест е дека раниот третман може да го смени гингивитисот. Но, ако не се лекува, гингивитисот може да напредува во напредна болест на непцата. Раното откривање и лекување на проблемот може да ви заштеди многу време, грижи и пари во иднина.

Устата на сите е полна со бактерии. Добрата орална хигиена може да ги спречи бактериите да предизвикаат гингивитис, првата фаза на заболување на непцата. Ако рано откриете и лекувате гингивитис, можете да избегнете трајно оштетување на забите и непцата. Посетете стоматолог редовно за чистење и прегледи, не само кога имате забоболка или други проблеми со заби.