Главата ви е тензична, заморот ве “убива“: Симптоми кои откриваат дека душата ви е уморна колку и телото

Фактот дека ви е тешко да станете од кревет, па дури и по доволно преспиени часови, може да биде првиот знак. Покрај тоа, уште сте и без волја и без енергија.

Преморени сте, во главата ви е тензично, наликувате на дух кој чекори. Верувајте не сте сами. Една од пет личности вака се чувствува и за жал се чини дека заморот стана дел од нашето секојдневие. Забрзаниот начин на живот, донесе за сите повеќе работа, стрес и тензии, а помалку сон и грижа за себе. И сето ова влијае на само на телото, туку и на нашата душа.

Ова се знаци кои покажуваат дека душата ни е преморена. Можеби ова ви се чини безначајно, но и тоа како може да предизвика поголеми проблеми.

Мечтаете по цели денови

Ако се чувствувате како да сакате да побегнете од реалноста и сонувате за поинаков живот, вашата душа ви дава знаци на исцрпеност. Често размислувате за минатото и се плашите од иднината. Не ви се допаѓа сегашниот момент и се обидувате да се одвратите од него на било кој начин. Работата е во тоа што бегањето може да ви нанесе штета, бидејќи се уште морате да се вратите на своите секојдневни обврски и вашето незадоволство од животот, поради неускладеност на реалноста и вашите соништа, само ќе расте.

 Уморни сте и по доволно часови спиење

Фактот дека ви е тешко да станете од кревет, па дури и по доволно преспиени часови, може да биде првиот знак. Покрај тоа, уште сте и без волја и без енергија.

Рамнодушни сте и ви недостасува аспирација

Со оглед на тоа што постојано се чувствувате уморно, може да ја изгубите желбата за било што. Не само што сте рамнодушни, туку и губите интерес за работи кои претходно сте ги сакале. Можеби не гледате понета во она што го правите и апатични сте кон сите резултати кои ги постигнувате.

Постојано го менувате расположението

Незадоволството, заморот и рамнодушноста може да влијаат на вашите емоции. Колку често се лутите, се чувствувате навредено поради ситна работа, плачете или се смеете неочекувано и без причина? Ако ваквите промени на расположението се случуваат постојано, тоа може да биде знак на исцрпена душа, а секој знае како животот станува потежок со вакви емоционални промени.

Забрзаниот начин на живот, на сите им носи повеќе работа, стрес и тензии, а помалку сон и грижа за себе. И сето ова влијае на само на телото, туку и на нашата душа.

 

Се преправате дека сте добро

Не мислете дека криењето на болка и преправањето дека сте во ред, е добар начин да се реши проблемот. Ако ова го правите, се лажете себе и останатите за своите реални чувства, а при тоа се се распаѓа. Се трудите да се смеете и трошите дополнителна енергија за да создадете илузија на радост. Но, душата нема сила во тоа да ви помогне и всушност на лицето се ви се гледа. Понекогаш едноставно треба да се соочиме со своите чувства.

Се чувствувате осамено

Ако сиот свој бес го насочувате на лицата кои ве опкружуваат, односите може да станат напнати. Кога глумите дека сте добро, никој не ја знае вистинската состојба на работите. И затоа може да почнете да се чувствувате осамени и како да сте оставени само со своите проблеми. Верувате дека никој не ве разбора, не прифаќа и дека никој не може да ви помогне. Значи, се обидувате се да решите само, борејчи се со својата состојба ден за ден.


Сакате да се сокриете од сите

Ако имате желба да се сокриете од сите луѓе во вашата околина, тоа е јасен знак дека нешто се случува. Едноставно сакате да седите сами, далеку од сите.

Сте станале негативни

Забележувате ли убави мали работи, се смеете ли на некои анегдоти и се обидувате ли да создадете среќни моменти? Ако сте почнале да се фокусирате само на негативни и лоши работи, можно е душата да ви е исцрпена. Не се полните со позитивна енергија, туку постојано ја трошите очекувајќи негативни резултати. Тоа влијае на расположението, но и на чувството на среќа.

ШТО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ?

  • Ослободете се од токсичните односи
  • Отворено разговарајте со своите блиски
  • Испланирајте патување или краток излет
  • Излезете од комфорната зона
  • Бидете благодарни на она што го имате
  • Негувајте оптимизам – одржувањето на позитивен став е уште една непогрешлива навика за лачење на серотонин, хормон на среќата.