Главоболките не се секогаш безопасни

Секој од нас понекогаш страда од главоболка, но понекогаш овие болки се толку силни што не можете да ги игнорирате.

Експертите велат дека постојат одредени видови главоболки кои укажуваат дека нешто не е во ред со вашето здравје. Доколку сметате дека главоболката ви е невообичаена, нема да ви наштети да посетите лекар, бидејќи никогаш не е на одмет кога станува збор за вашето здравје. Препознајте која главоболка ве мачи.

Медицинска помош треба да побарате доколку главоболката ве буди од сон, доколу интензитетот е многу силен или ако како последица го губите видот, доколку чувствувате мачнини и имате вртоглавица.

Главоболката што ја добивате кога сте напнати не е причина за загриженост, освен ако не предизвикува силна болка. Можете да земете лекови против болки и да продолжите со вашиот ден.

Мигрената предизвикува умерена до тешка болка, но може да трае подолго време – од четири часа до три дена. За жал, причината и покрај многуте истражувања не е позната.

Кластер главоболката е исклучително болна и исцрпувачка. Таа се појавува во серија (кластери) кои траат неколку недели и тоа во едното око или околу него. Болката е толку силна што пациентот дури и не може да седи.

Синусната главоболка е последица на воспаление на синусите. Болката оди од носот до челото и јаболчниците.

Хормонската главоболка е специфична за жените во периодот на хормонални промени (менструација, менопауза или бременост). Контрацептивни апчиња, исто така, може да предизвикаат главоболки.