ГРЧЕВИ, БЛЕДИЛО НА КОЖАТА, РАНИ ШТО НЕ ЗАРАСНУВААТ: Кои знаци укажуваат на периферна артериска болест

Периферната артериска болест настанува кога артериите на нозете стануваа блокирани (запушени) со масни наслаги (атеросклероза).

Болеста долго е без видливи знаци и симптоми. Нелекувањето доведува до напредна фаза на болеста кога е потребна ампутација. Често е поврзана со кардиоваскуларните болести, болести на каротидните и мозочни артерии, како и со срцев и мозочен удар.

Околу 70% од случаите може да се поврзат со ризик фактори, како што се возраста, зголемениот артериски притисок, зголемен холестерол болест во семејството.

Треба да се има предвид дека пушењето е водечки ризик фактор бидејќи  значајно влијае на создавањето на наслаги во артериите, односно го поттикнува процесот на атеросклероза, која е водечка причина за срцев удар, мозочен удар и критична исхемија на ногата со последична ампутација.

СИМПТОМИ

 • Болни грчеви во мускулите на задникот и ногата
 • Студенило на ногата
 • Бледило на кожата на ногата
 • Рани на потколеницата и на стапалата кои не зараснуваат
 • Гангрена или појава на мртво ткиво

РИЗИК ФАКТОРИ

 • Високи вредности на холестерол во крвта
 • Пушење
 • Зголемен артериски притисок
 • Дебелина
 • ДИјабетес
 • Возраст