Грешки кои ги правиме кога одиме на лекар, а можат скапо да нè чинат

Луѓето лажат затоа што им е важно докторот за нив да има убаво мислење, но и за да одбегнат критика и лекцијата која би можеле да ја добијат.

60 до 80 отсто од пациентите го лажат својот лекар колку пати неделно вежбаат, колку алкохол пијат, што јадат, дали пушат и дали користат дрога, но и за се останато што може да ја наруши идеалната слика за нив. Луѓето лажат затоа што им е важно докторот за нив да има убаво мислење, но и за да одбегнат критика и лекцијата која би можеле да ја добијат. Истражувањето спроведено на Универзитетот Јута опфатило 4 500 луѓе. Се дошло до заклучок дека се повеќе животи се загубени заради недостаток на физичка активност, но и лоша исхрана.

Луѓето прават голема грешка што ги лажат своите доктори, а еве кои се работите (ситуациите) кога уште се прават големи грешки:

  1. Не ги разбираме инструкциите кои ни ги дава лекарот;
  2. Не се согласуваме со препораките;
  3. Не вежбаме воопшто или вежбаме нередовно;
  4. Нашата храна воопшто не е здрава;
  5. Земаме лекови кои не ги пријавуваме;
  6. Не ги земаме лековите онака како што ни се пропишани;
  7. Земаме лекови кои му се препишани на друг.

Она што ни е на сите заедничко е дека лажеме макар за една од наведени работи. Обично тоа  е нешто потполно ’неважно’, но може да не чини здравје затоа што лекарот треба да знае што е можно повеќе факти за нас. Истражувањето покажало дека помладите жени со недостаток на самодоверба се тие кои криеле најмногу факти за себе. Се препорачува и да не се менува докторот, односно кога ќе се воспостави врска и доверба да не се менува докторот.