Грип, настинка или КОВИД-19? Едноставно препознајте ги симптомите на заразата со коронавирус

Како вирусот и натаму немилосрдно се шири во светот, почна да се пријавуваат и нови, можни симптоми.

Се појавија информации во кои лицата кои се заразени со новиот коронавирус пријавуваат дека на самиот почеток на појава на симптомите, забележале губење на сетилата за мирис и за вкус.

“Во изминатите неколку дена, околу 500 пациенти пријавија дека го изгубиле осетот за мирис и за вкус. Вообичаено е во праксата ваквите симптоми да се слушнат еднаш месечно, а сега тие се појавуваат кај многу повеќе лица. Ваквото зачестени јавување на споменатите симптоми, никогаш не било толку бројно, а ова е само врв на ледникот“, вели д-р Нирмал Кумар, претседател на групата специјалисти за уво, нос и грло на Англија.

КОИ СЕ ПОТВРДЕНИ СИМПТОМИ НА КОРОНАВИРУСОТ?

Според официјалните податоци на надлежните институции, коронавирусот предизвикува благи симптоми слични на грипот, како:

  • Зголемена телесна температура
  • Сува кашлица
  • Отежнато дишење
  • Болки во мускулите
  • Замор

Симптомите на зараза со коронавирус се слични на симптомите на настинка и на грип. Ако се сомневате дека ги имате и за да препознаете за што точно станува збор, телефонски контактирајте го својот матичен лекар.

ГРИП, НАСТИНКА ИЛИ КОВИД-19? ЕДНОСТАВЕН НАЧИН НА ПРЕПОЗНАВАЊЕ НА СИМПТОМИТЕ

Во оваа табела погледнете која е разликата помеѓу симптомите на настинка, грип и коронавирусот:

СИМПТОМ НАСТИНКА ГРИП КОРОНАВИРУС
Зголемена телесна температура РЕТКО ЧЕСТО ДА
Кашлица РЕТКО ДА СУВА КАШЛИЦА
Краток здив РЕТКО ДА ДА
Општа слабост СРЕДНО ДА ДА
Главоболка РЕТКО ДА ПОНЕКОГАШ
Болка во мускулите БЛАГО ЧЕСТИ ДА
Кивање ЧЕСТО ПОНЕКОГАШ НЕ
Болка во грлото ЧЕСТО ПОНЕКОГАШ ПОНЕКОГАШ
Течење нос СРЕДНО ПОНЕКОГАШ РЕТКО