ГРИП-превентива, дијагноза и третман на овосезонскиот грип

Грипот е заразна респираторна болест предизвикана од вируси на грип кои ги инфицираат носот, грлото, а понекогаш и белите дробови. Може да предизвика блага до тешка болест, а понекогаш може да доведе и до смрт. Најдобар начин за спречување на грип е да се вакцинирате против грип секоја година. Грипот, исто така наречен грип, е инфекција на носот, грлото и белите дробови, кои се дел од респираторниот систем. Грипот е предизвикан од вирус. Грипот најчесто се нарекува грип, но се разликува од вирусите на стомачниот „грип“ кои предизвикуваат дијареа и повраќање. Повеќето луѓе со грип се подобруваат сами.

Грипот е заразна респираторна болест предизвикана од вируси на грип кои ги инфицираат носот, грлото, а понекогаш и белите дробови. Може да предизвика блага до тешка болест, а понекогаш може да доведе и до смрт. Најдобар начин за спречување на грип е да се вакцинирате против грип секоја година.
Грипот, исто така наречен грип, е инфекција на носот, грлото и белите дробови, кои се дел од респираторниот систем. Грипот е предизвикан од вирус. Грипот најчесто се нарекува грип, но се разликува од вирусите на стомачниот „грип“ кои предизвикуваат дијареа и повраќање. Повеќето луѓе со грип се подобруваат сами.

Но, понекогаш, грипот и неговите компликации можат да бидат смртоносни. Некои групи луѓе се изложени на поголем од просечниот ризик да имаат компликации од грип, вклучувајќи:

Мали деца, особено оние на возраст од 12 месеци или помлади.
Луѓе кои планираат да бидат бремени, се бремени или неодамна се породиле за време на сезоната на грип.
Возрасни постари од 65 години.
Луѓе кои живеат или работат во објекти со многу други жители. Примери се оние во домовите за стари лица и воените касарни, како и луѓето кои се во болница.
И во Соединетите Држави, некои групи имаат поголем ризик да имаат потреба од лекување во болница за грип. Тие групи вклучуваат луѓе кои се американски Индијанци или домородци на Алјаска, црнци или латино.

Други групи со висок ризик за компликации од грип вклучуваат луѓе со:

Ослабен имунолошки систем.
Индекс на телесна маса (БМИ) од 40 или повисок.
Нарушувања на нервниот систем или состојби кои го менуваат начинот на кој мозокот ги обработува информациите.
И луѓето со одредени медицински состојби имаат поголем ризик од компликации од грип, како што се:

Луѓе кои имаат хронични заболувања, како што се астма, срцеви заболувања, бубрежни заболувања, заболување на црниот дроб и дијабетес.
Луѓе кои имале мозочни удари.
Луѓе кои се помлади од 20 години и примаат долготрајна терапија со аспирин.
Иако годишната вакцина против грип не е 100% ефикасна, таа ги намалува шансите за тешки компликации од грипот. Ова е особено точно за луѓето кои се изложени на висок ризик за компликации од грип.

Симптоми
На почетокот, грипот може да изгледа како настинка со течење на носот, кивање и болки во грлото. Настинките обично почнуваат бавно. Но, грипот има тенденција да се појави брзо. И додека настинката може да биде мизерна, обично се чувствувате многу полошо со грипот.

Вообичаени симптоми на грип често – но не секогаш – вклучуваат треска, како и болки во мускулите, треска и пот.

Други симптоми вклучуваат:

Главоболка.
Сува, постојана кашлица.
Скратен здив.
Замор и слабост.
Течење или затнат нос.
Воспалено грло.
Болка во очите.
Повраќање и дијареа исто така се симптоми на грип. Но, тие се почести кај децата отколку кај возрасните.

Кога да одите на лекар
Повеќето луѓе кои добиваат грип можат да се лекуваат дома и честопати не треба да одат кај здравствен работник.

Ако имате симптоми на грип и сте изложени на ризик од компликации, веднаш посетете го вашиот здравствен работник. Земањето антивирусни лекови за лекување на грип може да ја скрати должината на вашата болест и да помогне во спречување на посериозни проблеми.

Ако имате итни симптоми на грип, веднаш побарајте медицинска помош. За возрасни, итни симптоми може да вклучуваат:

Тешкотии со дишењето или отежнато дишење.
Болка во градите.
Постојана вртоглавица.
Напади.
Влошување на постоечките медицински состојби.
Тешка слабост или болка во мускулите.
Итните симптоми кај децата ги вклучуваат сите симптоми забележани кај возрасните, како и:

Сиви или сини, кревети за усни или нокти.
Дехидрација.

Причини
Грипот е предизвикан од вируси. Овие вируси патуваат низ воздухот во капки кога некој со инфекција кашла, кива или зборува. Можете директно да ги вдишувате капките. Или можете да ги соберете бактериите од допирање на некој предмет, како што е тастатурата на компјутерот, а потоа допирајќи ги очите, носот или устата.

Луѓето со вирусот веројатно се заразни од околу еден ден пред да се појават симптомите до околу 5 до 7 дена по нивното започнување. Децата и луѓето со ослабен имунолошки систем може да бидат заразни малку подолго време.

Вирусите на грип постојано се менуваат, при што често се појавуваат нови соеви. Ако сте имале грип во минатото, вашето тело веќе создало антитела за борба против тој специфичен вид на вирусот.

Ако идните вируси на грип се слични на оние што сте ги сретнале претходно, или со добивање на болеста или со вакцинирање, тие антитела може да ја спречат инфекцијата или да ја намалат нејзината сериозност.

Но, нивото на антитела може да се намали со текот на времето. И антителата против минатите вируси на грип можеби нема да ве заштитат од нови соеви на грип. Новите соеви може да бидат многу различни од она што сте го имале претходно.

Фактори на ризик
Факторите кои може да го зголемат ризикот од добивање на грип или неговите компликации вклучуваат:

Возраст. Сезонскиот грип има тенденција да има полоши исходи кај малите деца, особено кај оние на возраст од 12 месеци и помлади. Возрасните постари од 65 години, исто така, имаат тенденција да имаат полоши исходи.
Услови за живеење или работа. Луѓето кои живеат или работат во објекти со многу други жители, како што се домовите за стари лица, имаат поголема веројатност да заболат од грип. Луѓето кои престојуваат во болница се исто така изложени на поголем ризик.
Ослабен имунолошки систем. Третманите за рак, лекови против отфрлање, долготрајната употреба на стероиди, трансплантација на органи, рак на крв или ХИВ/СИДА може да го ослабат имунолошкиот систем. Ова може да го олесни фаќањето на вирусот на грип и може да го зголеми ризикот од развој на компликации.
Хронични заболувања. Хроничните состојби може да го зголемат ризикот од компликации од грип. Примерите вклучуваат астма и други белодробни заболувања, дијабетес, срцеви заболувања, болести на нервниот систем, претходна историја на мозочен удар, метаболички нарушувања, проблеми со дишните патишта и болести на бубрезите, црниот дроб или крвта.
Раса или етничка припадност. Во Соединетите Држави, луѓето кои се американски Индијанци или домородци од Алјаска, црнци или латиноамериканци може да имаат поголем ризик од компликации од грип.
Употреба на аспирин под 20 години. Луѓето кои се помлади од 20 години и кои примаат долготрајна терапија со аспирин се изложени на ризик да развијат Рејевиот синдром доколку се заразени со вирусот на грип.
Бременост. Бремените луѓе имаат поголема веројатност да развијат компликации од грип, особено во вториот и третиот триместар. Овој ризик продолжува и до две недели по раѓањето на бебето.
Дебелината. Луѓето со индекс на телесна маса (БМИ) од 40 или повисок имаат зголемен ризик од компликации од грип.

Компликации
Ако сте млади и здрави, грипот обично не е сериозен. Иако може да се чувствувате ужасно додека го имате, грипот обично исчезнува за една или две недели без трајни ефекти. Но, децата и возрасните со висок ризик може да развијат компликации кои може да вклучуваат:

Пневмонија.
Бронхитис.
Појава на астма.
Срцеви проблеми.
Инфекции на увото.
Синдром на акутно респираторно нарушување.
Пневмонијата е една од најсериозните компликации. За постарите возрасни лица и луѓето со хронични заболувања, пневмонијата може да биде смртоносна.

Превенција

Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) препорачува годишна вакцинација против грип за сите на возраст од 6 месеци или постари. Вакцината против грип може да го намали ризикот од добивање на грип. Вакцината против грип го намалува ризикот од сериозно заболување од грип и потреба да останете во болница поради грип. Вакцината против грип исто така го намалува ризикот од умирање од грип.

Вакцинацијата против грип е особено важна затоа што грипот и коронавирусот 2019 година (СОВИД-19) предизвикуваат слични симптоми. И СОВИД-19 и грипот може да се шират во исто време. Вакцинацијата е најдобриот начин да се заштитите од двете.

И ако вакцината против COVID-19 или засилувач и вакцинација против грип треба да се вакцинираат во исто време, често може да се вакцинирате и за двете во една посета.

Секоја од овогодинешните вакцини за сезонски грип обезбедува заштита од четирите вируси на грип кои се очекува да бидат најчести во оваа сезона на грип. Оваа година вакцината ќе биде достапна како инјекција и како спреј за нос. Исто така, ќе бидат понудени вакцини против грип со високи дози за возрасни на возраст од 65 години и постари.

Назалниот спреј е одобрен за луѓе на возраст од 2 до 49 години. Не се препорачува за некои групи, како што се:

Луѓе кои имале тешка алергиска реакција на вакцина против грип во минатото.
Бремените луѓе.
Деца на возраст од 17 години или помлади кои земаат аспирин или лек што содржи салицилат.
Луѓе со ослабен имунолошки систем и старатели или блиски контакти со луѓе со ослабен имунолошки систем.
Деца на возраст од 2 до 4 години дијагностицирани со астма или отежнато дишење во последните 12 месеци.
Луѓе кои неодамна земале антивирусни лекови за грип.
Луѓе со истекување на цереброспинална течност или потенцијал за истекување, како со кохлеарен имплант.
Ако имате алергија на јајца, сепак можете да добиете вакцина против грип.

Контролирање на ширењето на инфекцијата
Вакцината против грип не е 100% ефикасна, па затоа е исто така важно да се преземат неколку мерки за да се намали ширењето на инфекцијата, вклучувајќи:

Миј ги рацете. Мијте ги рацете добро и често со сапун и вода најмалку 20 секунди. Ако сапун и вода не се достапни, користете средство за дезинфекција на раце на база на алкохол со најмалку 60% алкохол. Погрижете се пријателите и семејството со кои сте редовно, особено децата, да ја знаат важноста на миењето раце.
Избегнувајте да го допирате лицето. Држењето на рацете подалеку од очите, носот и устата помага да се оддалечат бактериите од тие места.
Покријте ја кашлицата и кивањето. Кашлајте или кивајте во марамче или во лактот. Потоа измијте ги рацете.
Чисти површини. Редовно чистете ги често допираните површини за да спречите ширење на инфекцијата да ја допре површината со вирусот на неа, а потоа и вашето лице.
Избегнувајте гужви. Грипот лесно се шири каде и да се соберат луѓето – во центри за згрижување деца, училишта, деловни згради и аудиториуми и во јавниот превоз. Со избегнување на гужви за време на шпицот на сезоната на грип, ги намалувате шансите за инфекција.
Исто така, избегнувајте секој што е болен. И ако сте болни, останете дома најмалку 24 часа откако ќе ви исчезне треската за да ги намалите шансите да заразите други.

Третман
Обично, нема да ви треба ништо повеќе од одмор и многу течности за лекување на грипот. Но, ако имате тешка инфекција или сте изложени на поголем ризик од компликации, вашиот здравствен работник може да ви препише антивирусен лек за лекување на грип.

Овие лекови може да вклучуваат оселтамивир (Тамифлу), балоксавир (Ксофлуза) и занамивир (Реленца).

Оселтамивир и балоксавир се земаат преку уста. Занамивир се вдишува со помош на уред сличен на инхалатор за астма. Занамивир не треба да го користи некој со одредени хронични респираторни проблеми, како што се астма и белодробни заболувања.

На луѓето кои се во болница може да им се препише перамивир (Рапиваб), кој се дава во вена.

Овие лекови може да ја скратат вашата болест за еден ден или нешто повеќе и да помогнат да се спречат сериозни компликации.

Несаканите ефекти на антивирусни лекови може да вклучуваат гадење и повраќање. Овие несакани ефекти може да се намалат ако лекот се зема со храна.

Повеќе информации
Екстракорпорална мембранска оксигенација (ECMO)
Начин на живот и домашни лекови
Ако имате грип, овие мерки може да ви помогнат да ги олеснат симптомите:

Пијте многу течности. Изберете вода, сок и топли супи за да спречите дехидрација.
Одмор. Спијте повеќе за да му помогнете на вашиот имунолошки систем да се бори против инфекцијата. Можеби ќе треба да го промените нивото на активност, во зависност од симптомите.
Размислете за лекови против болки. Користете ацетаминофен (Tylenol, други) или ибупрофен (Advil, Motrin IB, други) за борба против треска, главоболка или болка поврзана со грип. Децата и тинејџерите кои се опоравуваат од симптоми слични на грип никогаш не треба да земаат аспирин поради ризикот од Рејевиот синдром, ретка, но потенцијално фатална состојба.
За да помогнете во контролата на ширењето на грипот во вашата заедница, останете дома и чувајте ги болните деца дома додека треската не исчезне, без употреба на лекови, 24 часа. Освен ако не одите на лекарски преглед, избегнувајте да бидете во близина на други луѓе додека не се чувствувате подобро. Ако навистина треба да го напуштите вашиот дом за да добиете медицинска нега, носете маска за лице. Често мијте ги рацете.