Грпка на вратот: што е тоа и како да се ослободите од неа?!

Се смета за состојба на 'рбетниот столб, кифозата е кога 'рбетот претерано се криви нанапред. Вашиот 'рбет има природни кривини кон него, што ви помага да стоите исправено и го поддржува вашето држење, но кифозата може да влијае на вашето држење и да го направи стоењето предизвик.

Грпка во основата на вратот може да биде предизвикана од остеопороза или лошо држење на телото.  Грбавка, грпка на вратот, текстуална грпка, грбавка или заоблен грб. Прекумерната кривина на вашиот ‘рбет носи многу имиња. Може да се развие во кој било пол, но го добива својот прекар „грпка на доуџер“ од малку заобленото грбче што може да го видите во основата на вратот на една постара жена.

Оваа состојба, која медицински се нарекува кифоза, произлегува од хроничното држење нанапред, кое е премногу вообичаено во нашиот свет на компјутерски екрани и други уреди. Со текот на времето, навиката за лошо држење може да предизвика да развиете абнормална кривина на горните пршлени.

Специјалистот за велнес и превентивна медицина Кендис Прајс, ДЦ, објаснува што може да предизвика грпка кај доверителот и како да се спречи тоа.

Што е грпка?
Се смета за состојба на ‘рбетниот столб, кифозата е кога ‘рбетот претерано се криви нанапред. Вашиот ‘рбет има природни кривини кон него, што ви помага да стоите исправено и го поддржува вашето држење, но кифозата може да влијае на вашето држење и да го направи стоењето предизвик.

Покрај тоа што имате грпка во горниот дел од грбот, може да почувствувате и:

Заоблени раменици.
Затегнати тетиви.
Болка или вкочанетост во грбот и лопатките на рамената.
Екстремен замор.
Главоболки или мигрена

Според д-р Прајс, хиперкифозата, кога кривината на вашиот ‘рбет е екстремна, е поврзана со нарушена функција на белите дробови, намален функционален капацитет и зголемена смртност.

Значи, како да знаете дали имате грпка на доверител? Погледнете го вашиот профил во огледало. Вашиот грб може да изгледа како заоблено згрбавување (оттука, зошто некој луѓето го нарекуваат подгрбавен) и вашата глава се испира напред.

Честопати, грпка на доверител се меша со грпка од бивол, состојба која има сличен изглед. Биволската грпка е типично симптом на Кушинговата болест. Ако имате Кушингова болест, произведувате вишок кортизол, што може да доведе до зголемено производство на маснотии.

„Овој вишок маснотија често се таложи зад вратот, формирајќи го она што често се нарекува биволска грпка“, објаснува д-р Прајс. „И двете состојби можат да се појават заедно или независно“.

Што ја предизвикува
„Лошото држење на телото е најчеста причина за грпка на доверителот“, вели д-р Прајс. „Слабите мускули на горниот дел од грбот и вратот, како и затегнатите мускули на вратот и градите често се причина за ова држење на грб наклонето напред“.

Други можни причини вклучуваат:

Остеопороза. Компресија фрактура предизвикува зголемена крива напред. Ова предизвикува горниот дел од грбот повеќе да се закривува, што ве принудува да го подигнете вратот во поголема екстензија за да можете да гледате напред. Токму тие два фактори предизвикуваат испакнатина во горниот дел од грбот. Жените и оние на кои им е доделена жена при раѓање (AFAB) имаат поголема веројатност да развијат Dowager’s грпка, бидејќи хормонските промени за време на менопаузата може да го зголемат ризикот од остеопороза.
Дегенеративни промени во ‘рбетот. Ова е бавно, прогресивно губење на нормалната структура и функција на вашиот ‘рбет. Дегенеративните промени се движат од благи до тешки и најчесто се јавуваат како резултат на нормалниот процес на стареење. Артритисот, туморите и инфекциите исто така може да ги предизвикаат овие промени.
Основните коскени или лигаментозни патологии. Спинални инфекции, фрактури, тумори, калцификации на спинални лигаменти и други коскени или лигаментозни патологии исто така може да го променат обликот на вашиот рбет.
Вроден проблем. Поретко, ‘рбетот не се формира правилно пред раѓањето.
Scheuermann-ова кифоза. Ова се појавува кај тинејџерите, кога нивниот ‘рбет се развива во форма на клин наместо правоаголник.

Грпката обично се појавува околу средната возраст

Како да се ослободите од грпката
Дали постојат вежби со грпка што може да ги правите?

Д-р Прајс вели дека во зависност од вашата возраст и сериозноста, честопати можете да го подобрите или да го промените грбот на доверителот. Можете да го постигнете ова со зајакнување на мускулите на горниот дел од грбот и вратот. Зголемувањето на мускулниот тонус помага да ги подигнете рамената и главата.

Таа предлага да ги правите следните вежби:

Навлаки за брадата. За да направите затегнување на брадата, повлечете ја брадата директно назад. Ова е добро за дисковите во вратот и ги зајакнува мускулите на вратот. Направете три серии од 10 дневно.
Стискање на скапуларните делови. За нив, стиснете ги лопатините заедно, што помага да се подобрат мускулите на горниот дел од грбот. Направете три серии од 10 дневно.
Пекторални се протегаат на вратата. Застанете на отворена врата, кревајќи ги рацете како статива со дланките напред. Ставете ги дланките на рамката на вратата и чекор напред со едната нога за да почувствувате истегнување низ градите. Држете 20 до 30 секунди. Правете два до три пати на ден.
Вашиот давател на здравствена заштита може да препорача физикална терапија, која може да ви помогне да научите како правилно да ги правите овие вежби.

„За среќа, овие вежби не одземаат многу време“, забележува д-р Прајс. „И ако ги правите редовно, ќе имате помалку болка, повеќе енергија и подобро ќе се ослободите насекаде. Но, најголемата придобивка е поисправеното држење, кое помага да се намали или да се ослободи од грпка“.

Сепак, таа предупредува дека грпка на доверител нема да исчезне преку ноќ. Може да потрае долго време за да се поправи – дури и месеци.

Како да се спречи грпка на доверител
Ако сте секогаш свиткани напред, тоа е дополнителна тежина при влечење и оптоварување на грбот и вратот.

„Таа крива напред го зголемува ризикот од проблеми со дискот и замор на вратот поради зголемениот притисок на дисковите и зголеменото оптоварување на мускулите. Ова се случува затоа што вратот мора да работи против гравитацијата за да ја држи главата нагоре наместо да се балансира со неа“, објаснува д-р Прајс. „Нашите тела не се создадени за таков вид на кривина. Тоа може да предизвика болки во вратот, горниот дел и долниот дел на грбот, па дури и намален капацитет на белите дробови“.

Одржувањето добро држење на телото е најдобриот начин да се спречи проблемот. Исто така, треба да се обидете да ја спречите остеопорозата да напредува за да спречите вашиот ‘рбет да развие фрактури на компресија, кои ја зголемуваат напредната крива на горниот дел од грбот.

Исто така, не заборавајте да размислите како го користите вашиот мобилен телефон. Се препорачува да го држите мобилниот телефон на висина на очите за да не го виткате вратот за да го видите екранот. Направете го истото кога станува збор за вашиот компјутер. Направете ги потребните прилагодувања на висината со помош на држач за компјутер или подигач. Сакате да го поставите вашиот работен простор така што вашето видно поле паѓа на средината на екранот.

Паузите од вашиот компјутер и мобилен телефон, исто така, може да помогне да се спречи грпка на доверител. Исто така, одвојте време во текот на денот за да размислите за вашето држење со повлекување на ‘рбетот исправено и забележувајќи како се чувствува тоа.

Ако искусувате симптоми на грпка на Dowager, давателот на здравствена заштита може да препорача терапија и опции за третман.

„Првиот чекор за лекување на грпка на вратот е да се утврди причината за грпка на вратот“, советува д-р Прајс. „Разговарајте со вашиот давател на примарна здравствена заштита за да ги исклучите сите основни проблеми. За грбови на вратот поврзани со држењето на телото, се препорачува да ја подобрите подвижноста на зглобовите, да ја зголемите мускулната сила и да вежбате добро држење. Хиропрактичарите и/или физиотерапевтите можат да ви помогнат да се справите со грбовите на вратот поврзани со држењето на телото“.