Губењето на апетитот и мачнините може да се симптом на хроничното затајување на срцето

Срцевото затајување е состојба кога срцето пумпа недоволна количина на крв со цел да ги задоволи телесните метаболни потреби

Срцевото затајување е состојба кога срцето пумпа недоволна количина на крв со цел да ги задоволи телесните метаболни потреби. Ризик фактори се атеросклеротична болест, дијабетес, хипертензија, метаболен синдром и пушење. Пациентите со срцево затајување најчесто презентираат симптоми на диспнеја, едеми и замор. Луѓето кои страдаат од хронично затајување на срцето се соочуваат со долготрајно недоволно пумпање на срцето, а резултат е прекумерно собирање крв во ткивата.

Симптомите на хроничното затајување на срцето се често неодредени и може да вклучуваат:

  • Замор
  • Краток здив
  • Губење на апетитот
  • Мачнини
  • Отекување на стапалата и глуждовите

Во неко случаи, пациентите кои страдаат од хронично затајување на срцето може да доживуаат влошувања на состојбата со симптоми на акутно затајување, како што се краток здив, взучно дишење и потење. До овие напади обично доаѓа преку ноќ, а често до акутно затајување на срцето доаѓа ако е под стрес, заради инфаркт, запаление на белите дробови или бронхитис.