Гумите за џвакање телото не може во целост да ги свари!

Вистина е дека ќе биде потребно малку повеќе време да помине низ целиот систем за варење, но, секако, ќе биде исфрлена.

Додека состојките како засладувачи и шеќери телото ги препознава и разградува, остатокот од гумата за џвакање останува во едно парче. Иако тоа можеби звучи опасно и загрижувачки, несварената гума за џвакање завршува каде што и останатите несварени состојки како лушпи од овошје или семки кои телото ќе ги исфрли преку столицата.

Дали гумата за џвакање може да се залепи за желудникот?

Веројатноста да се случи ова е мошне мала. Вистина е дека ќе биде потребно малку повеќе време да помине низ целиот систем за варење, но, секако, ќе биде исфрлена.

Кога голтањето гуми за џвакање може да е голем проблем?

Мошне се ретки случаите во кои гумата за џвакање може да предизвика здравствени проблеми, а најчесто се врзуваат за пореметувањата на системот за варење предизвикани од дивериткулис или Кронова болест.