ХИДРОКОЛОН ТЕРАПИЈА: Кога и зошто да се примени?

Хидротерапијата на дебелото црево е најсовршениот и најефикасен начин за чистење на дебелото црево од насобраниот остаток од храна, гасови, слуз и токсини

Може да се употребува за клинички состојби, во профилактички цели и како подготовка за дијагностички тестови

Прочистувањето на дебелото црево со вода било познато уште во Стариот Египет кога фараоните го практикувале како метода за долготраен живот и благосостојба на телото. Во денешно време, хидротерапијата на дебелото црево е најсовршениот и најефикасен начин за чистење на дебелото црево од насобраниот остаток од храна, гасови, слуз и токсини.

Може да се употребува за клинички состојби, во профилактички цели и како подготовка за дијагностички тестови.

Постапката се состои од инсуфлација на млазови млака вода и прочистување на содржината од дебелото црево, без миризба и неред, во целосно затворен систем, во неколку наврати. Целата постапка трае околу 30 минути

Чистењето на дебелото црево обично се користи како подготовка за медицински процедури како што е колоноскопијата. Сепак, некои лекари предлагаат чистење на дебелото црево за други цели, како што е детоксикација.

Овој метод помага да се одржи здравјето, младоста и убавината.

Чистењето на дебелото црево обично се користи како подготовка за медицински процедури како што е колоноскопијата. Сепак, некои лекари предлагаат чистење на дебелото црево за други цели, како што е детоксикација

Најчесто се препорачува примена во следните состојби:

 • Опстипација од различна етиологија;
 • Дијареја;
 • Појава на автоинтоксикација со последици како главоболки, замор, депресија, намалена ефикасност, непријатен мирис од телото;
 • Нарушена функција на имунолошкиот систем со чести респираторни заболувања или дерматитис со нејасна етиологија;
 • Пред почеток на диететски режим;
 • Мрзливо дебело црево;
 • Паразитски инфекции;
 • Подготовка за преглед на дебелото црево;
 • Подготовка за хируршка интервенција;
 • Хемороиди (благи до умерени);
 • Простатитис и аденом на простата;
 • Вагинитис, ерозија на грлото на матката;
 • Детоксикација по интоксикација со алкохол и дрога или труење со хемикалии.

Постапката се состои од инсуфлација на млазови млака вода и прочистување на содржината од дебелото црево, без миризба и неред, во целосно затворен систем, во неколку наврати. Целата постапка трае околу 30 минути.

За да се информирате или закажете термин јавете се во контакт центарот на клиничката болница „Жан Митрев“ на 02/3091-484