Хиперактивноста е запишана во нашата ДНК?!

Научниците идентификувале повеќе од 300 генетски мутации кои за 19 отсто го зголемуваат ризикот од ова ментално пореметување. 

Научниците идентификувале генетски мутации кои го зголемуваат ризикот од хиперактивност, а ова откритие може да ги демантира оние кои тврдат дека тоа е само изговор за лошото однесување.

Според најновото истражување, постои можност хиперактивноста да е запишана во нашата ДНК. Научниците идентификувале повеќе од 300 генетски мутации кои за 19 отсто го зголемуваат ризикот од ова ментално пореметување. 

Мутациите влијаат на централниот нервен систем на болниот, кој потоа има влијание на развојот на мозокот и сигнализацијата на нервните клетки. Ова откритие може да ги дематира критичарите кои тврдат дека хиперактивноста е само изговор за лошото однесување.

Очигледно нешто има и во гените!