Хоби кое гарантира подолг живот

Многу е важна и физичката активност, зашто во спротивно се изложувате на низа опасности и прерана смрт

Conceptual Books

За да живееме подолго, треба да читаме книги! Ова е општ заклучок по истражувањето направено на универзитетот Јејл, во кое учествувале 3 635 личности постари од 50 години.

Само половина час читање, дневно, го намалува ризикот од смрт за 23 проценти.

Американските истражувачи кои ја спровеле студијата заклучиле дека испитаниците кои многу читаат живеат 23 месеци подолго од личностите кои никогаш не читаат книги. Само половина час читање, дневно, го намалува ризикот од смрт за 23 проценти. Се разбира, многу е важно и доволно движење зашто физичката неактивност е еден од факторите ризик за прерана смрт после артериската хипертензија, пушењето и дијабетесот.