Хормони кои му пречат на метаболизмот

Специјалистот за хормони, Ајрин Рос советува ако имате проблеми со инсулинот и со кортизолот целосно да се откажете од кофеинот во каква и да е форма. Вежбајте јога, бидејќи оваа активност го намалува нивото на кортизол. Различните вежби за дишење и промената на секојдневната исхрана ќе ви помогнат незабележливо да си го балансирате нивото на хормоните без да внесувате лекови.

При хормонален дисбаланс човек често се дебелее, се чувстува изморен, тромав и често го менува расположението. Еден од најпроблематичните несакани ефекети на хормоналниот дисбаланс за жените е зголемувањето на килограмите. Специјалистот за хормони, Ајрин Рос советува ако имате проблеми со инсулинот и со кортизолот целосно да се откажете од кофеинот во каква и да е форма. Вежбајте јога, бидејќи оваа активност го намалува нивото на кортизол. Различните вежби за дишење и промената на секојдневната исхрана ќе ви помогнат незабележливо да си го балансирате нивото на хормоните без да внесувате лекови.

Ова е список на хормони, кои според специјалистот Ајрин Рос му пречат на организмот кога е во дисбаланс и совети како да се справите со ситуацијата.

Инсулин

Инсулинот се поврзува со дијабетесот, но сушност е пречка за целиот организам, бидејќи доведува до таложење на килограмите, летаргичност, сонливост, па дури и замаеност.

Кортизол

Нерамнотежата на кортизол се манифестира како раздразнетост, напрегнатост и понекогаш и глад. Најнепријатно е утринското чувство кое во тек на денот се намалува и исчезнува.

Грелин

Ако за претходните два хормона со сигурност се слушнале, овој можеби не го знаете. Го нарекуваат хормон на гладтта. Кога грелинот е во дисбаланс, лицето е гладно дури и по обилен оброк. Најнепријатниот несакан ефект на грелинот е што го принудува телото да складира маснотии, чие согорување претставува кошмар.

Лептин

Го нарекуваат хоромон на ситоста. Лептинот го регулира апетитот и енергијата. Ниското низо на овој хормон го успорува метаболизмот и не прави сонливи. Високото ниво на лептин пак, укажуваат на проблеми со спиењето. Од тие причини балансот на лептинот е клучен за здравјето.

Адипонектин

Колку повеќе адипонектин имате во крвта, толку побрзо телото ќе ги согори маснотиите. Но, постои и друга интересна поврзаност. Колку повеќе масти имате во телото, толку е пониско нивото на овој хормон во крвта. Ако сакате да го зголемите нивото на адипонектин јадете храна богата со магнезиум – зелен лиснат зеленчук, авокадо, руба, јаткасти плодови и семиња.