Хронични дневни главоболки-болка на 21 век

Постојаната природа на хроничните дневни главоболки ги прави една од најоневозможувачките состојби на главоболка. Агресивниот првичен третман и стабилното, долгорочно управување може да ја намалат болката и да доведат до помалку главоболки.

Повеќето луѓе имаат главоболки од време на време. Но, ако имате главоболка повеќе денови отколку не, може да имате хронични дневни главоболки.

Наместо специфичен тип на главоболка, хроничните дневни главоболки вклучуваат различни подтипови на главоболка. Хронично се однесува на тоа колку често се појавуваат главоболки и колку долго трае состојбата.

Постојаната природа на хроничните дневни главоболки ги прави една од најоневозможувачките состојби на главоболка. Агресивниот првичен третман и стабилното, долгорочно управување може да ја намалат болката и да доведат до помалку главоболки.

Симптоми
По дефиниција, хроничните дневни главоболки се јавуваат 15 дена или повеќе месечно, подолго од три месеци. Вистинските (примарни) хронични дневни главоболки не се предизвикани од друга состојба.

Постојат краткотрајни и долготрајни хронични дневни главоболки. Долготрајните главоболки траат повеќе од четири часа. Тие вклучуваат:

Хронична мигрена
Хронична главоболка од типот на напнатост
Нова дневна постојана главоболка
Хемикранија континуа
Хронична мигрена

Овој тип обично се јавува кај луѓе со историја на епизодни мигрени.

Хроничните мигрени имаат тенденција да:

Погодете ја едната или двете страни на главата
Имајте пулсирачко, пулсирачко чувство
Предизвика умерена до силна болка
И тие предизвикуваат барем едно од следниве:

Гадење, повраќање или и двете
Чувствителност на светлина и звук
Хронична главоболка од типот на напнатост
Овие главоболки имаат тенденција да:

Влијае на двете страни на главата
Предизвика блага до умерена болка
Предизвика болка која се чувствува притискање или затегнување, но не и пулсирачко
Нова дневна постојана главоболка
Овие главоболки се појавуваат ненадејно, обично кај луѓе без историја на главоболка.

Тие стануваат постојани во рок од три дена од вашата прва главоболка. Тие:

Често влијае на двете страни на главата
Предизвика болка која се чувствува како притискање или затегнување, но не и пулсирачка
Предизвика блага до умерена болка
Може да има карактеристики на хронична мигрена или хронична главоболка од типот на напнатост
Хемикранија континуа

Овие главоболки:

Погодете само на едната страна од главата
Се секојдневни и континуирани без менструации без болка
Предизвика умерена болка со шила на силна болка
Одговорете на рецептот за ослободување од болка индометацин
Може да стане сериозно со развој на симптоми слични на мигрена

Покрај тоа,  главоболките се поврзани со барем едно од следниве:

Кинење или црвенило на окото на погодената страна
Назална конгестија или течење на носот
Спуштен очен капак или стеснување на зеницата
Чувство на немир
Кога да одите на лекар
Повремените главоболки се вообичаени и обично не бараат медицинска помош.

Сепак, консултирајте се со вашиот лекар ако:

Обично имате две или повеќе главоболки неделно
За вашите главоболки најчесто земате лекови против болки
Потребно ви е повеќе од препорачаната доза на лекови против болки без рецепт за да ги ублажите вашите главоболки
Вашиот модел на главоболка се менува или вашите главоболки се влошуваат
Вашите главоболки оневозможуваат

Побарајте брза медицинска помош ако имате главоболка:

Е ненадејна и тешка главоболка
Придружува треска, вкочанет врат, конфузија, напади, двојно гледање, слабост, вкочанетост или тешкотии во зборувањето
Следи повреда на главата
Се влошува и покрај одмор и лекови против болки

Причините за многу хронични дневни главоболки не се добро разбрани. Вистинските (примарни) хронични дневни главоболки немаат препознатлива основна причина.

Состојбите кои можат да предизвикаат непримарни хронични дневни главоболки вклучуваат:

Воспаление или други проблеми со крвните садови во и околу мозокот, вклучително и мозочен удар
Инфекции, како што е менингитис
Интракранијален притисок кој е или премногу висок или премногу низок
Тумор на мозокот
Трауматска повреда на мозокот
Главоболка прекумерна употреба на лекови
Овој тип на главоболка обично се развива кај луѓе кои имаат епизодно нарушување на главоболката, обично мигрена или тип на напнатост и земаат премногу лекови против болки. Ако земате лекови против болки – дури и без рецепт – повеќе од два дена во неделата (или девет дена во месецот), ризикувате да развиете главоболки кои се враќаат.

Повеќе информации
Грижа за хронична дневна главоболка
Главоболки и хормони
Ноќни главоболки: Олеснување
Фактори на ризик

Фактори поврзани со појава на чести главоболки вклучуваат:

Женски секс
Анксиозност
Депресија
Нарушувања на спиењето
Дебелината
‘Рчењето
Прекумерна употреба на кофеин
Прекумерна употреба на лекови за главоболка
Други состојби на хронична болка

Компликации
Ако имате хронични дневни главоболки, исто така, поголема е веројатноста да имате депресија, анксиозност, нарушувања на спиењето и други психолошки и физички проблеми.

Превенција
Грижата за себе може да помогне да се ублажат хроничните дневни главоболки.

Избегнувајте предизвикувачи на главоболка. Водењето дневник за главоболка може да ви помогне да одредите што ги предизвикува вашите главоболки за да можете да ги избегнете предизвикувачите. Вклучете детали за секоја главоболка, како на пример кога започнала, што правевте во тоа време и колку долго траеше.
Избегнувајте прекумерна употреба на лекови. Земањето лекови за главоболка, вклучително и лекови без рецепт, повеќе од двапати неделно може да ја зголеми сериозноста и зачестеноста на вашите главоболки. Консултирајте се со вашиот лекар за тоа како да се одвикнете од лекот бидејќи може да има сериозни несакани ефекти доколку се направи неправилно.
Спијте доволно. На просечен возрасен човек му требаат седум до осум часа сон навечер. Најдобро е секој ден да одите во кревет и да се будите во исто време. Разговарајте со вашиот лекар ако имате нарушувања на спиењето, како што е ‘рчењето.
Не прескокнувајте оброци. Јадете здрави оброци во приближно исто време дневно. Избегнувајте храна или пијалоци, како што се оние што содржат кофеин, кои се чини дека предизвикуваат главоболки. Слабете ако сте дебели.
Вежбајте редовно. Редовната аеробна физичка активност може да ја подобри вашата физичка и ментална благосостојба и да го намали стресот. Ако вашиот лекар е во ред, изберете активности во кои уживате – како што се пешачење, пливање или возење велосипед. За да избегнете повреда, почнете полека.
Намалете го стресот. Стресот е чест предизвикувач на хронични главоболки. Организирајте се. Поедноставете го вашиот распоред. Планира однапред. Остани позитивен. Обидете се со техники за намалување на стресот, како што се јога, таи чи или медитација.
Намалете го кофеинот. Додека некои лекови за главоболка вклучуваат кофеин бидејќи може да биде корисен за намалување на болката од главоболка, тој исто така може да ја влоши главоболката. Обидете се да го минимизирате или елиминирате кофеинот од вашата исхрана.

Дијагноза
Вашиот лекар најверојатно ќе ве прегледа за знаци на болест, инфекција или невролошки проблеми и ќе ве праша за вашата историја на главоболка.

Ако причината за вашите главоболки останува неизвесна, вашиот лекар може да нареди тестови за снимање, како што се КТ скен или МРИ, за да се бара основна медицинска состојба.

Третман
Третманот за основната состојба често ги спречува честите главоболки. Ако не се најде таква состојба, третманот се фокусира на спречување на болка.

Стратегиите за превенција варираат, во зависност од типот на главоболка што ја имате и дали прекумерната употреба на лекови придонесува за вашите главоболки. Ако земате лекови против болки повеќе од три дена во неделата, првиот чекор може да биде да се одвикнете од овие лекови со насоки на вашиот лекар.

Кога ќе бидете подготвени да започнете превентивна терапија, вашиот лекар може да препорача:

Антидепресиви. Трициклични антидепресиви – како што е нортриптилин (Pamelor) – може да се користат за лекување на хронични главоболки. Овие лекови, исто така, можат да помогнат во лекувањето на депресијата, анксиозноста и нарушувањата на спиењето кои често ги придружуваат хроничните дневни главоболки.

Други антидепресиви, како што е селективниот инхибитор на повторно земање на серотонин (SSRI) флуоксетин, може да помогнат во лекувањето на депресија и анксиозност, но не се покажаа како поефикасни од плацебо за главоболки.

Бета блокатори. Овие лекови, кои вообичаено се користат за лекување на висок крвен притисок, се исто така потпора за спречување на епизодната мигрена. Тие вклучуваат атенолол  , метопролол   и пропранолол  .
Лекови против напади. Некои лекови против напади се чини дека спречуваат мигрена и може да се користат и за спречување на хронични дневни главоболки. Опциите вклучуваат топирамат  , дивалпроекс натриум   и габапентин .
НСАИЛ. Нестероидни антиинфламаторни лекови на рецепт – како што е напроксен натриум  – може да бидат корисни, особено ако се повлекувате од други лекови против болки. Тие исто така може да се користат периодично кога главоболката е посилна.
Ботулински токсин. Инјекциите на  (ботокс) обезбедуваат олеснување за некои луѓе и може да бидат остварлива опција за луѓе кои не поднесуваат добро дневни лекови. Ботокс најверојатно ќе се земе предвид ако главоболките имаат карактеристики на хронична мигрена.
Се претпочита употреба на еден лек, но ако еден лек не делува доволно добро, вашиот лекар може да размисли за комбинирање на лекови.