И штитната жлезда има своја омилена храна, а од некои намирници “не и е добро“

Според Светската здравствена организација, во светот има две милијарди заболени од некое пореметување на тироидеата, од кои 20% се жители на Европа.

Штитната жлезда има потреба од јод како нормално би функционирала и би продуцирала доволно хормони кои му требаат на телото. Ако не внесувате доволно јод во организмот, можете да го нарушите здравјето и да обезбедите пат кон состојби како што се гушавост и хипотиреоза.

Според Светската здравствена организација, во светот има две милијарди заболени од некое пореметување на тироидеата, од кои 20% се жители на Европа.

Жените почесто заболуваат од болести на штитната жлезда, секоја трета жена има јазол на неа, а секоја десета има некое од пореметувањата на функцијата на тироидеата.

  • ЈОГУРТ

Млечните прозводи се полни со јод, но во нормални количини. Јогуртот со помал процент на масленост е добар избор и обезбедува околу 50 проценти од препорачаниот дневен внес.

  • БРАЗИЛСКИ ОРЕВИ

Тие се богати со селен, кој исто така е важен за работата на штитната жлезда. Според резултатите од една студија, жените кои редовно го внесувале во организмот имале помали шанси кај нив да се развие болест на овој орган или гушавост.

  • РИБА

Рибата е уште еден добар извор на овој нутриент, а научниците неодамна заклучиле дека лицата кои живеат далеку од море и рибата не им е достапна како намирница, имаат поголеми шанси да развијат гушавост.

  • ЈАЈЦА

Едно јајце содржи околу 16% јод и 20% селен, што значи дека е совршена намирница за здравјето на штитната жлезда.