ИДНИ МАМИЧКИ: Слушајте музика во бременоста тоа го поттикнува развојот на мозокот на бебињата!

Кај бебињата кои пред раѓањето веќе биле изложени на слична музика, утврдена е поголема мозочна активност и поизразена мозочна реакција отколку кај бебињата кои порано не ги слушале овие мелодии

Студија на група фински научници покажала дека мајките кои за време на бременоста слушаат музика, на тој начин го поттикнуваат развојот на мозокот на бебето и нивното памтење. Дури и после раѓањето, бебето во следните 6 месеци се сеќава на звуците кои ги слушало додека било во матката.

Во споменатото истражување учествувале 12 трудници од кои 6 за време на последното тромесечје слушале различни мелодии, по 5 пати неделно во траење од по 15 минути.

Бебињата после раѓањето и 4 месеци подоцна повторно ги слушале споменатите мелодии, чии ноти биле изменети до 12 проценти. Кај бебињата кои пред раѓањето веќе биле изложени на слична музика, утврдена е поголема мозочна активност и поизразена мозочна реакција отколку кај бебињата кои порано не ги слушале овие мелодии.

Научниците врз основа на ова заклучиле дека пренаталната стимулација ги забрзува способностите за учење, како и дека бебињата се способни мошне рано да почнат да учат и ефектите од учењето подолго да се задржуваат во мозокот.