Имате кошмари?! Една од причините може да е ова…

Колку подолго спиеме толку подолга е и РЕМ фазата, но и поголеми се шансите за сонување кошмар

Доколку често имате кошмари, можно е премногу да спиете?! Имено, една британска студија, направена неодамна, покажала дека личностите кои спијат подолго од 9 часа, почесто имаат кошмари од оние луѓе кои спијат помалку. Научниците дошле до овој заклучок врз основа на податоците кои со нив ги поделиле 846 учесници во истражувањето.

Ова појава авторите на истражувањето ја објасниле со следниот факт: колку подолго спиеме толку подолга е и РЕМ фазата, која ја карактеризираат брзи движења со очите (РЕМ на англиски всушност се преведува rapid eye movements) и за време на која сонуваме најживи соништа. Токму во оваа фаза е најголем ризикот од сонување кошмари.