Имате ли хемороиди!?

Хемороидите се нормална појава, а се јавуваат како резултат на зголемениот крвен притисок во крвните садови во карлицата. Генерално, тие се безопасни

Хемороидите се генерално безопасни, но аналното ткиво понекогаш може да сврби и да биде болно. Причината за оваа состојба е абдоминалниот притисок предизвикан од запек, прекумерни масни наслаги во абдоменот, бременост, па и трчање на подолги патеки. Постои можност притисокот да предизвика растегнување на ткивото, придонесувајќи крвните садови во хемороите да отечат, па и да почнат да крвават. Низ оваа телесна промена минува речиси 50 проценти од населението барем еднаш во животот.

Внатрешни и надворешни хемороиди

Постојат внатрешни и надворешни хемороиди. Надворешните се наоѓаат на почетокот на аналниот отвор и се покриени со кожа, поради што имаат нерви. Поради нивната поврзаност со нервниот систем, тие најчесто чешаат, печат и предизвикуваат болка. Внатрешните хемороиди се наоѓаат на внатрешната страна на аналниот канал и не се прекриени со кожа, па невозможно е да се почувствуваат. Но поверојатно е дека внатрешните хемороиди ќе крварат, а ако ситуацијата стане акутна, може и да  испаднат.

Безопасни по здравјето

Иако крварењето и болките звучат страшно, хемороидите не се опасни по здравјето и не предизвикуваат карцином. Единствен проблем е обилното крвавење кое може да доведе до анемија.

Посета на лекар

Во случај на хроничен свраб и крварење, мора итно да се јавите на доктор. Иако во таква ситуација повеќето се сомневаат на хемороиди, добро е да се направат дополнителни тестови за да се исклучи нешто поопасно.

Промена на навиката за вршење нужда

Денес е вообичаено да се седи на веце-школката и откако ќе се изврши нуждата. Играњето на мобилен телефон го замени читањето весници. За време на седењето се врши притисок врз аналниот канал, па крвта се слева во хемороите при што тие отекуваат.

Опстипација

Притисокот на цревата за време на запек е една од главните причини за воспаление на хемороидите. За да се спречи запекот и надуеноста треба да пиете многу вода и да ја промените исхраната.

Лекување

Постојат многу креми и масла кои го спречуваат воспалението на хемороидите. Дел од нив се на билна основа, како масло од кантарион, масло од невен, екстракт од див костен, ајдучка трева и други. Исто така, топлата купка го смирува надразнетото подрачје и отеченоста се повлекува. Ако ситуацијата стане хронична тогаш се врши хируршко отстранување на критичното ткиво.

 

Лута храна

Теоријата дека лутата храна предизвикува воспаление на хемороидите е сосема неточна. По внесување на храната во телото или после нужда може да почувствувате чешање, но тоа не е поврзано со хемороидите. Она што се случува во аналниот канал е еднакво на она што го чувствувате во усната празнина откако ќе изедете лути пиперки.