Имате непријатен осип на превоите на кожата, под градите, пазувите и стомакот? Проверете да не имате интертриго!

Интертриго е кожен осип кој се јавува во наборите на кожата и е предизвикан од влага и инфекција.

Интертриго може да појави во било кој период од годината и независно од возраста, а се јавува многу често. Влажните делови од кожата кои меѓусебно се тријат, предизвикуваат создавање на кожни повреди во форма на дамки, а таква е иритираната кожа склона на инфекции и габички.

Вообичаени места на кои се јавува

 • Во пазивите
 • Кожни набори под градите
 • Подрачјето на гениталиите
 • Абдомен

СИМПТОМИ

 • Црвено-кафеав осип
 • Сува, чувствителна или влажна кожа на одредени места
 • Непријатен мирис
 • Испукана кожа
Влажните делови од кожата кои меѓусебно се тријат, предизвикуваат создавање на кожни повреди во форма на дамки, а таква е иритираната кожа склона на инфекции и габички.

Каде уште може да се појави?

Интертриго може да појави на било кое место каде кожата се допира, а кај децата најчесто се јавува во форма на пеленски осип.

 • Помеѓу ножните прсти
 • Препоните
 • Под градите и стомакот
 • Задникот

Ако сте забележале симотоми, обратите се кај својот лекат кои исто така може да утврди дали се работи за инфекција или не.

Овој воспалителен процес може да го предизвикаат и влошат бројни фактори, а тие вклучуваат:

 • Влага
 • Топлина
 • Недоволно циркулирање на воздух
 • Триење на кожата