ИМУНИЗАЦИЈА-една од главните придобивки на медицината

Сега имаме вакцини за спречување на повеќе од 20 опасни по живот болести, помагајќи им на луѓето од сите возрасти да живеат подолг и поздрав живот. Во моментов, имунизацијата спречува 3,5-5 милиони смртни случаи секоја година од болести како дифтерија, тетанус, пертусис, грип и сипаници.

Имунизацијата е глобална успешна приказна за здравјето и развојот, која секоја година спасува милиони животи. Вакцините го намалуваат ризикот од заболување со работа со природната одбрана на вашето тело за да се изгради заштита. Кога ќе добиете вакцина, вашиот имунолошки систем реагира.

Сега имаме вакцини за спречување на повеќе од 20 опасни по живот болести, помагајќи им на луѓето од сите возрасти да живеат подолг и поздрав живот. Во моментов, имунизацијата спречува 3,5-5 милиони смртни случаи секоја година од болести како дифтерија, тетанус, пертусис, грип и сипаници.

Вакцините спасуваат животи, а родителите, доколку имаат каква било дилема, треба да поразговараат со педијатрите. Токму затоа, на оваа тема, во првото издание на подкастот „ВАШ ПЕДИЈАТАР“ интервју со нашиот гостин, доктор на медицински науки Александар Сајковски, специјалист педијатар, супспецијалист неонатолог Подкаст од областа на педијатрија, заштита и превенција на здравјето на децата. Сите права се задржани – Pedijatar.mk – февруари 2023

Имунизацијата е клучна компонента на примарната здравствена заштита и неспорно човеково право. Тоа е исто така една од најдобрите здравствени инвестиции што може да се купат со пари. Вакцините се исто така клучни за превенција и контрола на појава на заразни болести. Тие ја поткрепуваат глобалната здравствена безбедност и ќе бидат витална алатка во битката против антимикробната отпорност.

Сепак, и покрај огромниот напредок, опфатот со вакцинација се намали во последниве години и опадна од 2020 година. Пандемијата COVID-19 и поврзаните нарушувања во текот на изминатите две години ги затегнаа здравствените системи, при што 25 милиони деца пропуштија да се вакцинираат во 2021 година, 6 милиони повеќе од во 2019 година и најголем број од 2009 година.

До крајот на 2021 година, скоро сите земји воведоа вакцинација против Ковид-19, а до почетокот на 2022 година една милијарда дози вакцина против Ковид-19 беа доставени преку COVAX.

На тема имунизација интервју со нашата гостинка, проф. д-р Катарина Ставриќ, специјалист педијатар-имунолог и професор на Медицинскиот факултет во Скопје. Докторка која е секогаш на располагање на своите мали пациенти и нивните родители, подготвена да даде одговори на сите прашања и дилеми поврзани со здравјето на децата. Подкаст од областа на педијатрија, заштита и превенција на здравјето на децата. Сите права се задржани – Pedijatar.mk – март 2023