ИНФЕКЦИЈА НА СИНУСИ ИЛИ КОВИД-19? Овие две болести имаат слични симптоми, еве како може да ги разликувате

Дури и најблага настинка, која некогаш сме ја занемарувале, може да не загрижи и да не натера да се запрашаме да сме се сапк заразени со новиот коронавирус.

Зимата е годишно време кога луѓето најчесто заболуваат од разни инфекции, но сега тоа ни претставува посебен проблем, бидејќи и најблага настинка која некогаш не сме ни ја забележувале, може да не загрижи и да не наведе да се запрашаме да не сепак сме заразни со коронавирус. Особено збунувачки може да бидат симптомите на инфекција на синусите оти се многу слични со симптомите на КОВИД-19.

ШТО Е ИНФЕКЦИЈА НА СИНУСИ?

Синуситис или риносинуситис, познат како инфекција на синусите е воспалителна состојба во носата шуплина и паранзалани синуси која трае во просек пократко од четири недели. Најчеста причина за инфекција ан синусите се вирусите, но риносинуситисот може да биде и бактериски иако тоа е редок случак. Кај само 0,5 до 2 проценти од инфекции на синуси, се работи за бактериска послога на инфекцијата. Со таква инфекција обично доаѓа кога по вирусната инфекција, бактеријата секундарно го инфицира веќе воспалениот синус, значи најчесто се работи за компликација на вирусната инфекција.

ТИПИЧНИ СИМПТОМИ СЕ:

 • Затнат нос
 • Исцедок од носот (обично жолт или зелен)
 • Болка или нелагодност во забите
 • Болка во лицето или притисок кој се зголемува, особено во подраќјето на лцието близу синусот и тоа кога главата ќе ја навденете нанапред
 • Зголемена телесна темпертура
 • Замор
 • Кашлица
 • Губење или намалување на осетот за мирис
 • Притисок во ушите
 • Тинитус или губење на слухот
 • Главоболка
 • Непријатен здив (халитоза)

ТИПИЧНИ СИМПТМИ НА КОВИД-19 СЕ:

 • Кашлица
 • Зголемена телесна температура
 • Студенило
 • Болки во телото, болки во грбот
 • Главоболка
 • Отежнато дишење
 • Болка во грлото
 • Пролив
 • Мачнина и/или повраќање
 • Губење на осетот за мирис и вкус
 • Затнат нос
 • Осип

КОИ СЕ КЛУЧНИТЕ РАЗЛИКИ ПОМЕЃУ ОВИЕ ДВЕ ИНФЕКЦИИ?

Кај инфекцијата на синуси како заштитен знак се јавѕва затнат нос и притисок во лицето и/или увото, како и обилен секрет, но кај инфекцијата на синуси нема да ги имате сите оние други физички симптоми кои се чести кај КОВИД-19, како болки во телото, пролив, мачнина, повраќање, осип, отежнато дишење и слично. Симптомите на риносинуситисот обично се концентрирани околу горните дишни патишта. Вистина е дека помежу тие две болести има доста слични симптоми, па затоа најсигурно е сепак да се јавите кај вашиот матичен лекар доколку имате било какви симптоми. Работите секогаш може да се искомплицираат, па така нема да бидете единствени кои истовремено имаат и инфекција ан синуси и КОВИД-19, оти тие две болести не се исклучуваат една од друга, а инфекцијата на синуси е многу честа појава. Она по кое КОВИД-19 најмногу се разликѕва од самата инфекција на синуси се тие системски промени – многу висока телесна температура, студенило, голем замор и изразено губење на осетот за мирис и вкус.