Инхалација против воспаление на синусите

Доколку ве мачи воспаление на синусите со насобран секрет, инхалациите би можеле да ви бидат од голема помош. Би било добро да се инхалирате навечер, малку пред спиење и уште еднаш до два пати во текот на денот. Кога ќе завршите со инхалацијата, затоплете се и не излегувајте надвор, на ладно.

Еукалиптусот ефикасно помага кај синузитисот, така што го поттикнува исфрлувањето на секретот и го олеснува дишењето.

Во чинија со 200 мл зовриена вода спиете 3 капки етерично масло од еукалиптус и вдишувајте ја пареата околу 10 минути. За време на инхалацијата лицето би требало да биде на раздалеченост од 30 см од чинијата, а очите затворени. Исто така, можете главата и да ја прекриете со пешкир за на тој начин да го засилите ефектот од инхалацијата. Место еукалиптус можете да користите и етерично масло од босилек, рузмарин, лаванда или нане, а за инхалирање, исто така, може да се користи и чај од споменатите лековити билки.