Иновиран апарат кој открива Паркинсонова болест години пред појавата на симптомите

BIRD е опремен со најквалитетна висока технологија, се прикачува на средниот прст на пациентот, по што уредот го свиткува прстот на пациентот неколку пати во траење од 30 секунди.  

Научници од Австралија создале медицински уред кој ќе направи револуција во лекувањето на Паркинсоновата болест.

Го нарекле BIRD, а неговата основна функција е да утврди дали боледува лицето од Паркинсонова болест, и тоа многу години пред појавата на првите симптоми.

BIRD е опремен со најквалитетна висока технологија, се прикачува на средниот прст на пациентот, по што уредот го свиткува прстот на пациентот неколку пати во траење од 30 секунди.

За време на свиткувањето, уредот користи сензори за регистрирање на силата потребна за свиткување на прстот со што се мери вкочанетоста на мускулите. Инаку, вкочанетоста на мускулите е еден од првите симптоми на Паркинсоновата болест. Уредот ја мери вкочанетоста на принцип на колку повеќе сила е потребно да се свитка прстот, толку мускулите се повкочанети, а болест поразвиена.