Insomnia-Несоница-медицинска состојба која му штети на вашето здравје

Несоница е кога не спиете како што треба. Тоа може да значи дека не спиете доволно, не спиете добро или имате проблеми да заспиете или да заспиете. За некои луѓе, несоницата е мала непријатност. За други, несоницата може да биде големо нарушување. Причините зошто се јавува несоница може да варираат исто толку многу. На вашето тело му треба сон од многу причини (а науката сè уште открива зошто спиењето е толку важно за вашето тело). Експертите знаат дека кога не спиете доволно, тоа може да предизвика лишување од сон, што е обично непријатно (во најмала рака) и ве спречува да функционирате најдобро.

Несоница е кога имате нарушувања во тоа како се чувствувате или не функционирате затоа што не спиете добро или спиете доволно. Околу 10% од светската популација доживува несоница која се квалификува како медицинска состојба. Обично не е опасна, и има многу начини – вклучувајќи лекови и опции за ментално здравје – да ја третирате.
Што е несоница?

Несоница е кога не спиете како што треба. Тоа може да значи дека не спиете доволно, не спиете добро или имате проблеми да заспиете или да заспиете. За некои луѓе, несоницата е мала непријатност. За други, несоницата може да биде големо нарушување. Причините зошто се јавува несоница може да варираат исто толку многу.

На вашето тело му треба сон од многу причини (а науката сè уште открива зошто спиењето е толку важно за вашето тело). Експертите знаат дека кога не спиете доволно, тоа може да предизвика лишување од сон, што е обично непријатно (во најмала рака) и ве спречува да функционирате најдобро.

Како варираат потребите и навиките за спиење и што значи тоа за вас

Навиките и потребите за спиење може да бидат многу различни од личност до личност. Поради овие варијации, експертите сметаат дека широк спектар на карактеристики на спиењето се „нормални“. Некои примери за ова вклучуваат:

Рани птици/ранобудници: Некои луѓе природно претпочитаат да одат во кревет и да се будат рано.
Ноќни бувови/доцни бувови: Некои луѓе претпочитаат да одат во кревет и да се будат доцна.
Кратко спијачи: На некои луѓе природно им треба помалку сон од другите. Истражувањата покажуваат дека можеби има генетска причина за тоа.
Научени разлики во спиењето: Некои луѓе развиваат навики за спиење од специфични причини, како што е нивната професија. Воениот персонал со борбено искуство често учат да бидат лесни спијачи поради барањата и опасностите од нивната професија. На спротивниот крај на тој спектар, некои луѓе учат да бидат многу тешки спијачи за да можат сè уште да спијат и покрај звуците од околината.
Природни промени во потребите за спиење: Вашата потреба за сон се менува во текот на вашиот живот. На доенчињата им треба значително повеќе сон, помеѓу 14 и 17 часа дневно, додека на возрасните (на возраст од 18 и повеќе) им требаат околу седум до девет часа дневно.

Видови на несоница
Постојат два главни начини на кои експертите ја делат несоницата во категории:

Време: Експертите ја класифицираат несоницата како акутна (краткорочна) или хронична (долготрајна). Хроничната форма е позната како нарушување на несоницата.
Причина: Примарната несоница значи дека се случува сама по себе. Секундарната несоница значи дека е симптом на друга состојба или околност.

Колку е честа несоницата?
И акутната и хроничната форма на несоница се многу чести. Приближно, 1 од 3 возрасни луѓе во светот имаат симптоми на несоница, а околу 10% од возрасните ги исполнуваат критериумите за нарушување на несоницата.

СИМПТОМИ И ПРИЧИНИ
Кои се симптомите на несоница?
Несоницата има неколку потенцијални симптоми, кои спаѓаат во неколку категории:

Кога имате проблеми со спиењето.
Ефекти во текот на денот.
Карактеристики на хронична несоница.
Кога имате проблеми со спиењето
Кога имате проблеми со спиењето е важен симптом на несоница. Постојат три главни начини на кои тоа се случува, а луѓето најчесто се префрлаат меѓу нив со текот на времето:

Почетна (почеток на спиење) несоница: Ова значи дека имате проблем да заспиете.
Средна (одржувачка) несоница: Оваа форма ве тера да се разбудите среде ноќ, но повторно да заспиете. Тоа е најчеста форма, која влијае на речиси две третини од луѓето со несоница.Доцна (рано будење) несоница: Оваа форма значи дека се будите премногу рано наутро и не заспивате повторно.

Ефекти во текот на денот
Бидејќи спиењето ви треба за да ви биде најдобро, нарушувањата како несоницата најчесто предизвикуваат симптоми кои влијаат на вас додека сте будни. Тие вклучуваат:

Чувство на замор, лошо или поспано.
Задоцнети одговори, како што е премногу бавно реагирање кога возите.
Проблеми со запомнување на нештата.
Забавени мисловни процеси, конфузија или проблеми со концентрацијата.
Нарушувања на расположението, особено анксиозност, депресија и раздразливост.
Други нарушувања во вашата работа, социјални активности, хоби или други рутински активности.
Карактеристики на хронична несоница
Карактеристиките на симптомите на несоница се исто така важни. Ако вашите симптоми имаат одредени карактеристики, може да имате хронична несоница. Карактеристиките вклучуваат:

Околности: Дијагнозата за хронична несоница бара несоница без околности што би ја попречиле вашата способност за спиење (како што се промени во работниот распоред, животни настани итн.). Дијагностицирањето на несоницата бара да имате потешкотии со спиењето и покрај тоа што имате време и соодветна средина за тоа.
Фреквенција: Хроничната несоница бара од вас често да имате несоница, најмалку три пати неделно.
Времетраење: Хроничната несоница трае најмалку три месеци.
Објаснување: Несоницата не се јавува поради супстанции или лекови (вклучувајќи и медицински и немедицински лекови) или други нарушувања на спиењето. Други медицински или ментални здравствени состојби, исто така, не можат целосно да објаснат зошто не спиете.
Што ја предизвикува состојбата?
Експертите не знаат целосно зошто се јавува несоница, но сегашното разбирање е дека оваа состојба може да вклучи многу фактори. Некои од овие фактори може да бидат причини или едноставно да придонесат за тоа. Потребни се повеќе истражувања за да се разбере точно како и зошто се јавува несоница.

Факторите кои би можеле да предизвикаат или да придонесат вклучуваат (но не се ограничени на) следново:

Семејна историја (генетика): Карактеристиките и состојбите на спиењето, вклучително и несоницата, се чини дека се појавуваат во семејствата.
Разлики во мозочната активност: луѓето со несоница може да имаат поактивен мозок или хемикалии на мозокот кои влијаат на нивната способност за спиење.
Медицински состојби: Вашето физичко здравје може да влијае на вашата способност за спиење. Ова вклучува привремени болести како помали инфекции или повреди, или хронични состојби како рефлукс на киселина или Паркинсонова болест. Условите кои влијаат на вашиот деноноќен ритам, природниот часовник за спиење/будење на вашето тело, се исто така фактори.
Ментални здравствени состојби: Околу половина од луѓето со хронична несоница имаат барем уште една состојба на ментално здравје, како анксиозност или депресија.
Животни околности: Стресните или тешките животни околности можеби не мора да предизвикаат несоница, но многу е вообичаено тие да придонесат за тоа.
Животни промени: Кратките или привремените промени често се фактори, вклучително и млаз заостанување, спиење на непознато место или прилагодување на нов работен распоред (особено работа во смени). Долгорочните промени, како преселувањето во нов дом, исто така може да влијаат на спиењето.
Вашите навики и рутина: Вашите навики за спиење (исто така познати како хигиена на спиење) можат да придонесат за несоница. Тоа вклучува дали дремете или не, кога одите да спиете, дали и кога консумирате кофеин и други навики.


Кои се факторите на ризик за несоница?
Исто така, несоницата е поверојатно да се појави кај луѓе со следниве карактеристики или околности:

Луѓе кои користат алкохол.
Луѓе кои не се чувствуваат безбедно во своите домови (како што се ситуации кои вклучуваат повторено насилство или злоупотреба).
Луѓе со страв или вознемиреност за спиење, како што се оние со нарушувачки проблеми со спиењето како што се ноќни напади на паника или нарушување на кошмарите.
Кои се компликациите на оваа состојба?
Кога несоницата е тешка или трае долго, предизвикува лишување од сон. Главна грижа за лишувањето од сон е дневната поспаност, која може да биде опасна ако возите или правите други задачи за кои треба да бидете внимателни и внимателни.

Недостатокот од сон исто така може да го зголеми ризикот од одредени состојби:

Депресија.
Анксиозност.
Висок крвен притисок (хипертензија).
Срцев удар.
Мозочен удар.
Опструктивна ноќна апнеја.
Дијабетес тип 2.
Дебелината.
Услови кои вклучуваат психоза.

Како се дијагностицира несоницата?
Докторот може да дијагностицира несоница користејќи комбинација на методи, особено со поставување прашања за вашата здравствена историја, лични околности, навики за спиење, симптоми и многу повеќе. Тие исто така може да препорачаат одредени тестови за да се исклучат други состојби кои можат да предизвикаат или да придонесат за несоница.

Кои тестови ќе се направат за да се дијагностицира несоница?
Не постојат тестови кои можат директно да дијагностицираат несоница. Наместо тоа, тестовите помагаат да се исклучат други состојби со слични симптоми на несоница. Најверојатните тестови вклучуваат:

Тестирање на апнеја при спиење кое вклучува студија за спиење преку ноќ во лабораторија за спиење (полисомнографија) или уред за скрининг на апнеја при спиење дома.
Актиграфија.
Повеќекратен тест за латентност на спиење (MSLT).
Можни се и други тестови во зависност од вашите симптоми и други фактори. Вашиот давател на здравствена заштита е најдоброто лице да ви каже какви тестови ви препорачуваат.


Како се лечи несоницата и дали има лек?
Постојат многу начини за лекување на несоница, почнувајќи од едноставни промени во вашиот животен стил и навики до разни лекови. Главните пристапи за лекување на несоница се:

Развивање и практикување добри навики за спиење (исто така познати како хигиена на спиење).
Лекови кои ви помагаат да заспиете или да останете во сон (особено оние кои не создаваат навики или кои инаку би можеле да влијаат на вашиот сон).
Ментално здравје.
Лекови кои ви помагаат да заспиете или да останете во сон
Многу различни видови на лекови може да ви помогнат да заспиете или да останете во сон. Многу од нив се седативни или хипнотички лекови – и на рецепт и без рецепт – како и лекови за ментално здравје и одредени билки и додатоци.

Лекови за смирување: тие го добиле своето име од латински збор што значи „да се смири“. Тие ја намалуваат активноста на нервниот систем.
Хипнотички дроги: Името го добиле по Хипнос, грчкиот бог на спиењето. Овие ве прават поспани.
Општо земено, вашиот давател на здравствена заштита е најдоброто лице да ви каже за можните третмани и кои тие ги препорачуваат за вас. Тие се и најдобриот извор на информации за можните несакани ефекти или компликации со третманите.

Билки и додатоци

Многу билки или суплементи можат да помогнат во лекувањето на несоницата. Иако многу од нив се вообичаени и добро познати, најдобро е да не се претпостави дека некоја билка или додаток автоматски се безбедни за вас. Треба да разговарате со давател на здравствена заштита за билки и додатоци пред да ги земете. Тоа ви помага да избегнете можни несакани ефекти или интеракции, особено ако имате какви било медицински состојби или земате други лекови.

Ментално здравје
Бидејќи вашето ментално здравје може многу да влијае на вашата способност за спиење, грижата за менталното здравје е еден од најефикасните начини за подобрување на вашиот сон, директно или индиректно. Давателот на здравствена заштита е најдоброто лице за да ви каже повеќе за можните опции за ментално здравје и да ви обезбеди ресурси за тоа како да добиете ваков вид нега.

ПРЕВЕНЦИЈА
Дали може да се спречи несоницата или можам да го намалам ризикот од неа?
Некои причини за несоница може да се спречат, додека други може да се појават од причини кои не се добро разбрани. Иако е невозможно целосно да се спречи несоницата, има многу работи што можете да ги направите за да си помогнете да спиете подобро (видете подолу под „Живеење со“ за повеќе информации за тоа што можете да направите за да ја избегнете несоницата или да намалите како таа влијае на вас).

Што можам да очекувам ако имам несоница и какви се изгледите за оваа состојба?
Несоницата обично не е голема грижа. Повеќето луѓе кои доживуваат несоница може да се чувствуваат уморни или не баш најдобро следниот ден, но тоа чувство често се подобрува откако ќе добиете доволно квалитетен сон. Хроничната несоница е нарушувачка. Иако обично не е опасно, сепак може негативно да влијае на вашиот живот на многу начини.

Ако забележите дека имате симптоми на лишување од сон, добра идеја е да разговарате со давател на здравствена заштита. Тие можат да бараат можни причини зошто не спиете. Тие исто така можат да понудат насоки и третмани кои можат да ви помогнат да спиете подобро.

Колку долго трае несоницата?
Краткорочната несоница е несоница што ја имате помалку од три месеци. Хроничната несоница трае повеќе од три месеци.

Причините за несоница може да варираат во голема мера, што значи дека колку долго имате несоница исто така може да се промени и да се смени со текот на времето. Вашиот давател на здравствена заштита може да ви каже повеќе за вашата несоница и што можете да направите за да ограничите како таа влијае на вас.


Како да се грижам за себе?
Некои од најважните работи што можете да ги направите за да ја помогнете вашата несоница – и вашиот сон во целина – се врти околу хигиената на спиењето. Тие вклучуваат, но не се ограничени на:

Поставете и следете распоред за спиење. За повеќето луѓе, најдоброто нешто што можете да го направите за вашето тело и потребите за спиење е да имате рутина. Имајте време за спиење и придржувајте се до него што е можно поблиску, вклучително и за викенди, празници, одмори итн. Обидете се да не се потпирате на дремење и избегнувајте дремки доцна попладне или рано навечер, бидејќи тоа може да влијае на вашиот циклус на спиење.
Дајте си време да се смирите. Оставете ги настрана грижите на денот пред спиење најдобро што можете. Направете тампон помеѓу времето кога завршувате денот и кога одите во кревет. Тоа може да ви помогне да ја добиете вистинската рамка на умот за спиење. Ако не можете да заспиете, обидете се да направите нешто релаксирачко или смирувачко наместо да останете будни во кревет.
Удобно се. Чувството на удобност е многу важно ако сакате да имате квалитетен сон. Поставете ја вашата средина за спиење соодветно, вклучувајќи осветлување, звуци и температура. Некои луѓе претпочитаат да спијат со генератор на звук кој игра одреден дел од звучниот спектар, а можеби ќе сакате да го пробате и ова.
Спушти го тој уред. Електронските уреди обично користат типови на светлина што го мамат вашиот мозок да мисли дека не е ноќ. Тоа може да го наруши ослободувањето на хемикалии кои му кажуваат на вашиот мозок и тело дека е време за спиење.
Внимавајте што јадете или пиете. Јадењето или пиењето премногу и/или премногу доцна навечер може да влијае на вашата способност за спиење. Јадењето или пиењето одредени работи исто така може да влијае на вашиот сон, особено никотинските производи или работи што содржат кофеин или алкохол.
Останете активни. Физичката активност, дури и само одење, може да ви помогне да имате поквалитетен сон.
Ако постојано имате проблеми со спиењето, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита. Вашиот давател на примарна здравствена заштита е добар извор за да ви помогне да разберете зошто не спиете и да ви помогне да работите на подобрување на начинот на кој спиете. Тие исто така можат да помогнат во откривање на какви било здравствени проблеми што може да влијаат на вашата способност за спиење.
Кога треба да го видам мојот давател на здравствена заштита и кога треба да побарам нега?
Треба да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита (особено давател на примарна здравствена заштита) ако забележите дека несоницата трае повеќе од неколку ноќи и/или ако почне да влијае на вашата дневна рутина, задачи и активности. Исто така, треба да разговарате со нив ако го забележите следново:

Може ли бременоста да влијае на тоа како спијам?
Да, да бидете бремени (и условите што се случуваат додека сте бремени) може значително да влијаат на вашата способност за спиење. Бременоста најчесто предизвикува промени низ вашето тело, вклучувајќи физички, хормонални и психолошки ефекти. Тие можат да влијаат на вашата рутина за спиење и да го отежнат добивањето доволно квалитетен сон. Ако сте бремени и забележите дека имате проблеми со спиењето, важно е да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита. Тие честопати можат да ви помогнат подобро да разберете зошто не спиете добро и што можете да направите за да си помогнете.

Може ли СОВИД-19 да предизвика несоница?
Да, COVID-19 може да влијае на тоа како спиете, но експертите сè уште не разбираат целосно како и зошто го прави тоа. Истражувачите истражуваат како точно COVID-19 влијае и на вашиот мозок и на вашето тело. Тие исто така мислат дека целокупниот стрес поврзан со пандемијата COVID-19 може да игра улога во ова.

Спиењето е нешто што луѓето можат да го земаат здраво за готово додека не се заситат од него. Спиењето е критична компонента на вашето здравје. Недостатокот на квалитетен сон може да предизвика нарушувања – големи и мали – во целокупното здравје.

Ако имате проблеми со спиењето, добро е да разговарате со вашиот доктор. Тие често може да ви помогнат да го подобрите вашиот сон или да ве упатат кај давател или професионалец кој може да ви помогне. На тој начин, можете да ги одморите грижите поврзани со спиењето и да се чувствувате обновени и подготвени кога ќе се разбудите.

Извор:https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12119-insomnia