Интервју со Илиас Зоидакис: Од био-оптимизираната куркума бенефит имаат лицата со остеоартритис, но и професионалните спортисти

Екстрактот од куркума е добар избор и за професионалните спортисти и алтернатива за антиинфламаторните лекови - одличен е за воспаленија и може да ги заштити мускулите од воспаление и други оштетувања, за разлика од други производи со куркума, кои не се наменети за професионални спортисти

Илиас Зоидакис беше дел од неодамна завршениот 4. Конгрес на Мадот кадешто ги презентираше резултатите од најновите истражувања за ефикасноста на био-оптимизираната куркума

                       

                          Пишува: Катерина Шекеровска-Димовска/katerina@panacea.mk

 

Остеоартритисот напаѓа 20 проценти од населението, а најчесто се јавува после 50 година. Огромен е бројот на пациенти кои би можеле да имаат бенефит од куркумата, која спречува појава на болка, помага при одржување на мобилностa на зглобовите и тетивите и го успорува процесот на стареење на ‘рскавицата. Но не која било, туку био-оптимизирана куркума, која, освен за повозрасните лица е идеално решение и за професионалните спортисти, вели Илиас Зоидакис, фармацевт и медицински директор на белгиската компанија „Тилман“.

Кои се Вашите препораки за здрави зглобови? И како да се зачува нивната флексибилност?

Зоидакис: Прва работа која треба да се направи е дебелината, која е ризик фактор за остеоартритис. Значи, пациентот најпрво треба да го елиминира вишокот на килограми, кој не му прави само механички стрес на зглобот, туку, исто така, пациентот, кој е со прекумерна тежина, има и метаболички нарушувања, кои го засилуваат остеоартритисот.

Значи, да се изгуби вишокот на килограми, и второ, да се има физичка активност, а не да се води седечки начин на живот. Не може да се превенира траума, повреда, но она што можете да го направите за себе е да ослабете и физички да бидете активни.

Стареењето е уште еден ризик фактор за здравјето на зглобовите. Кој е Вашиот совет кога станува збор за повозрасните лица?

Зоидакис: Повозрасните лица мораат, исто така, да се движат. Тоа е најважно за нив и нивното здравје. Но проблемот се јавува кога имате остеоартритис, имате болки и се движите помалку. А кога не се движите многу, губите од мускулната маса и имате уште повеќе болки. Затоа мојот совет до нив е да пешачат. Само да пешачат, да не земаат антиинфламаторни лекови на долгорочна основа и да водат здрав живот. И, секако, можат да земаат некои суплементи како што е Flexofytol, кој се употребува со години и е безбеден за постари лица, а, исто така, и клиничките истражувања покажаа дека е ефикасен и безбеден за оваа популација.

Остеоартритисот е главно присутен од 50-тата година па натаму

Физичката активност, спортувањето е број 1 активност за нашето здравје, но понекогаш имаме проблеми со зглобовите и мускулите што ни го отежнува вежбањето. Дали употребата на суплементи може да ни помогне и кој е најдобриот избор?

Зоидакис: Сега со сигурност знаеме дека куркумата е многу интересен суплемент за здравјето на зглобовите. Многу експериментални истражувања покажаа дека куркумата е ефикасна антиинфламаторна молекула, но проблемот кај луѓето е многу ниското ниво на апсорпција на куркума во организмот. Ако треба да користите специфичен додаток на исхраната на база на куркума, би требало да употребувате некој кој добро се апсорбира. Flexofytol би можел да биде добар избор бидејќи се апсорбира и е ефикасен. За многу други суплементи кои можете да ги употребувате ви требаат повеќе од два месеца за да почнете да ги чувствувате ефектите, но проблемот е што ви треба нешто и за болката, а куркумата покажа одлични резултати кога се работи токму за болката.

Она што е битно за здравствените професионалци е дека Flexofytol е проучуван преку клинички истражувања, докажано е неговото дејство и е многу безбеден во споредба со антиинфламаторните лекови

Која е предноста на екстрактот од куркума?

Зоидакис: Тоа е оптимален избор, но мора да користите био-оптимизирана куркума, зашто куркумата во прав не е растворлива и не се апсорбира во организмот. Клиничките истражувања покажаа добри резултати за Flexofytol – знаеме дека функционира, а, исто така, имаме и добри резултати во клиничката пракса: повеќе од седум години, повеќе од 400 000 пациенти со добри резултати од употребата на Flexofytol. Тоа е повеќе од доволно за да ве убеди дека навистина функционира и е лидер на пазарот на остеоартритис во Белгија.

Био-оптимизираната куркума дава одлични резултати кај сите возрасни групи…

Зоидакис: Flexofytol е спакуван во големи капсули, кои се тешки за голтање за мали деца, па затоа се препорачува од шестгодишна возраст па нагоре. Засега немаме сируп за деца, но вообичаено, деца од 10 години може да го употребуваат без никаков проблем. Децата не се главен таргет, зашто остеоартритисот е главно присутен од 50-та година па натаму.

Професионалните спортисти може да имаат особен бенефит од земањето на био-оптимизирана куркума, која покажа одлични резултати кај велосипедистите на „Тур де Франс“

Овој додаток за здрави зглобови на база на куркума е драгоцен и благотворен кај спортистите, особено кај оние кои професионално се занимаваат со спорт. Постојат и истражувања кои го потврдуваат токму тоа – имено, Flexofytol го користеле и велосипедистите на познатата „Тур де Франс“. Кажете ни нешто повеќе за ефектот на Flexofytol кај професионалните спортисти

Зоидакис: Неодамна имавме презентација на Конгрес на спортска медицина и имаше огромен интерес од страна на специјалисти по спортска медицина. И во оваа гранка, спортската медицина, всушност, постои огромна потреба за алтернативен антиинфламаторен лек. Ние знаеме дека специјалистите по спортска медицина ги советуваат спортистите да одбегнуваат аспирин, трамадол или други лекови против болка, кои не се избор за професионални спортисти.

Не може да се превенира траума, повреда, но она што можете да го направите за себе е да ослабете и да бидете физички активни

Постои огромна потреба кај нив за алтернатива и тоа е причината зошто го проучувавме Flexofytol на „Тур де Франс 2017“, кога пет професионални велосипедисти од Белгија земаа осум дена од  додатокот и компарирани со остатокот од екипата немаа зголемување на воспалението, додека нивото на CRP беше многу покачено кај оние кои не земаа Flexofytol.

Оттука може да заклучиме дека Flexofytol е добар избор за професионалните спортисти и добра алтернатива за антиинфламаторни лекови – одличен е за воспаленија и може да ги заштити мускулите од воспаление и други оштетувања, за разлика од други производи со куркума, кои не се наменети за професионални спортисти. За трка од 20 км треба да се зема два дена пред и два дена потоа, така ќе има помала штета во мускулите, а тоа е докажано и со MRI и факт е дека функционира. Направени се и други студии за професионални спортисти, кај професионални рагби играчи, на пример…

Како се употребува?

Зоидакис: Треба да почнете со 4 капсули на ден и така да продолжите првиот месец. Понатаму може да продолжите со 2 капсули на ден. Знаеме дека остеоартритисот е хронична болест, па затоа треба да се пие долг период. На почетокот многу пациенти ќе го употребуваат со антиинфламаторни лекови, а наша препорака е да престанат да ги земаат и да користат само Flexofytol. Сепак, доколку пациентот сака да продолжи и со овие лекови во првите 2-3 дена, тогаш е во ред.

Остеоартритисот напаѓа 20 проценти од населението и знаеме дека се јавува после 50 година. Огромен е бројот на пациенти кои би можеле да имаат бенефит од куркумата. Она што е битно за здравствените професионалци е дека Flexofytol е проучуван преку клинички истражувања, докажано е неговото дејство и е многу безбеден во споредба со антиинфламаторните лекови.