Интервју со доц. д-р Оливер Станков: Новото Балканско здружение ќе значи унапредување во урологијата

Мисијата на конгресот е да ги доведе македонските, европските и интернационалните колеги заедно на едно место и да им овозможи плодна размена на  искуства, идеи и знаење, како подобрување на вештини и воведување на нови техники и технологии.

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk

Идната недела во Скопје по трети пат ќе се одржи Конгрес на Здружението на уролози на Македонија, на кој е предвидено да има и основачка конференција на Балканското Здружение на уролози. По тој повод, разговаравме со доц. д-р Оливер Станков, претседател на Здружението на уролози на Македонија.

Која е мисијата и целта на овој трет по ред конгрес на Здружението на уролози на Македонија?

Доц. д-р Станков: Мисијата на конгресот е да ги доведе македонските, европските и интернационалните колеги заедно на едно место и да им овозможи плодна размена на  искуства, идеи и знаење, како подобрување на вештини и воведување на нови техники и технологии.

Она што сакам да го нагласам е дека, во рамките на овој конгрес предвидено е да се одржи и основачка конференција на Балканското Здружение на уролози. Целта на основачката конференција е да се постават основите на едно Балканско здружение во кое ќе се вклучат Здруженијата на уролозите од регионот и заеднички преку тесна соработка да придонесат кон унапредување и развој на урологијата, како  и импмлементација  на новитети во своите држави.

Научната програма на овој конгрес ќе вклучува предавања, симпозиуми, дискусии и работилници, каде на едно место ќе бидат презентирани најновите достигнувања во дијагностика и лекување од областа на урологијата, појаснува претседателот на Здружението, доц. д-р Оливер Станков.

Кои теми ќе бидат застапени на конгресот?

Доц. д-р Станков: Годинава, ќе бидат опфатени повеќе теми. Пред се, урологијата, но и нефрологијата, патологијата, онкологијата, трансплантацијата, уринарните инфекции и вариа.

Научната програма ќе вклучува предавања, симпозиуми, дискусии и работилници, каде на едно место ќе бидат презентирани најновите достигнувања во дијагностика и лекување од областа на урологијата. Очекуваме колеги од регионот и од странство, се со цел заеднички да споделиме до каде се дојдени медицинските новини во урологијата.

Конгресот ќе се одржи од 09 до 11 ноември во Македонската академија на науки и уметности во Скопје.