Исчашувања-повреди кога лигаментите околу еден од вашите зглобови се истегнати или скинати

Исчашувањата се вообичаени повреди. Тие се случуваат кога лигаментите околу еден од вашите зглобови се истегнати или скинати. Спортските повреди и падовите се најчестите причини. Обично можете да управувате со вашите симптоми дома со методот RICE, но треба да посетите здравствен работник за да ви се дијагностицира каква било повреда.

Исчашувањата се вообичаени повреди. Тие се случуваат кога лигаментите околу еден од вашите зглобови се истегнати или скинати. Спортските повреди и падовите се најчестите причини. Обично можете да управувате со вашите симптоми дома со методот RICE, но треба да посетите здравствен работник за да ви се дијагностицира каква било повреда.

Што е исчашување?
Истегнување е повреда што се случува кога еден од вашите лигаменти е истегнат или скинат.

Лигаментите се ленти од ткиво кои ги поврзуваат коските низ вашето тело. Тие се како јажиња што ги држат вашите мускули и коски заедно и ги спречуваат да се движат премногу далеку. Лигаментите, исто така, осигуруваат дека вашите зглобови се движат само во насока(ите) во кои треба.

Истегнувања се случуваат кога лигаментите околу еден од вашите зглобови се оштетени. Посетете давател на здравствена заштита ако забележите болка, оток или тешко е да го користите или ставите тежина на зглобот – особено ако сте доживеале пад, повреда или несреќа.

Видови исчашувања
Секој зглоб поддржан од лигаменти може да се исчаши. Најчесто исчашувани зглобови се:

Истегнување на глуждот (вклучувајќи високи исчашувања на глуждот).
Истегнување на зглобот.
Истегнување на коленото.
Истегнување на прстите (понекогаш се нарекуваат заглавени прсти).
Истегнување на палецот.
Колку се чести исчашувањата?
Исчашувањата се многу чести. Тие се една од најчестите повреди, особено кај спортистите.

Симптоми и причини
Кои се симптомите на истегнување?
Најчестите симптоми на истегнување вклучуваат:

Болка.
Оток.
Модринки или промена на бојата.
Нестабилност (чувство дека не можете да ставите тежина на зглобот или да се движите удобно).
Намален опсег на движење (тешко или болно е да се движи зглобот колку што е вообичаено).


Што предизвикува исчашување?
Сè што го принудува вашиот зглоб да се движи премногу или предалеку може да предизвика истегнување. Најчестите причини вклучуваат:

Спортски повреди.
Паѓања.
Лизгање и ненадејно фаќање себеси.
Тркалање на глуждот или извртување на коленото при одење, трчање или скокање.
Повторувачки повреди на напрегање (прекумерна употреба на зглоб или вршење повторувачки движења за работа, спорт или хоби).
Кои се факторите на ризик за исчашување?
Секој може да доживее истегнување, но некои луѓе имаат поголема веројатност да исчашат зглоб, вклучувајќи:

Спортисти.
Работници со физички тешки работни места.
Луѓе кои имаат хоби или активност што ги тера да вршат повторувачки движења.
Навиките за вежбање кои можат да го зголемат ризикот од повреда (особено исчашувања) вклучуваат:

Ненадејно зголемување на интензитетот на тренингот или активноста.
Започнување нов спорт или активност без соодветна опрема или тренинг (на пример вежбање со слаба форма или носење погрешен вид на чевли).
Играње на истиот спорт во текот на целата година без вонсезона.
Дијагноза и тестови

Како се дијагностицираат исчашувањата?
Давател на здравствена заштита ќе дијагностицира истегнување со физички преглед. Вашиот провајдер ќе го испита вашиот повреден зглоб. Кажете им кога првпат сте забележале симптоми, особено ако знаете што точно ја предизвикало повредата.

Здравствените услуги ги оценуваат исчашувањата врз основа на нивната тежина:

Истегнување од 1 степен (благ): Многу мало или никакво кинење на лигаментите.
Истегнување од 2 степен (умерен): Вашиот лигамент е делумно скинат, но не до крај.
Истегнување од 3 степен (тежок): Вашиот лигамент е целосно скинат.
Кои тестови ги користат давателите на услуги за дијагностицирање на исчашувања?
Можеби ќе ви требаат тестови за снимање за да го фотографирате зглобот и ткивото околу него. Овие тестови можат да покажат оштетување во внатрешноста на вашиот зглоб и да помогнат да се дијагностицираат други повреди како фрактури на коските. Вашиот провајдер може да користи:

Х-зраци.
Ултразвук.
Магнетна резонанца (МРИ).
Менаџмент и третман

Како се третираат исчашувањата?
Откако ќе видите лекар за дијагноза, треба да можете да ги лекувате симптомите на истегнување дома со следење на R.I.C.E. метод:

Одмор: Избегнувајте ја активноста што ја предизвика вашата повреда. Обидете се да не го користите повредениот дел од вашето тело додека лечи.
Мраз: Нанесете ладна облога на повредата 15 минути во исто време, неколку пати на ден. Завиткајте пакувања со мраз во крпа или тенка крпа за да не ја допираат директно вашата кожа.
Компресија: Завиткајте еластичен завој околу повредениот зглоб за да го намалите отокот. Вашиот провајдер може да ви покаже како безбедно да нанесете обвивка за компресија.
Висина: Чувајте го зглобот над нивото на срцето колку што можете почесто.
НСАИЛ без рецепт (аспирин или ибупрофен) или ацетаминофен може да ја намалат болката и воспалението. Разговарајте со вашиот давател на услуги пред да земете лекови против болки без рецепт (OTC) подолго од 10 дена.

Други третмани што можеби ќе ви требаат вклучуваат:

Протеза или шина што го поддржува вашиот зглоб и го држи на место.
Чизми за одење.
Патерици.
Физикална терапија.
Ретко е да ви треба операција по истегнување. Можеби ќе ви треба операција за тешко истегнување или други повреди како скршена коска или дислокација. На некои луѓе им е потребна операција ако повеќе пати го исчашувале истиот зглоб.

Колку брзо по третманот ќе се чувствувам подобро?
Треба да почнете да се чувствувате подобро постепено откако ќе започнете со лекување на симптомите. Најважниот дел од заздравувањето по истегнување е да се избегне користење на тој зглоб или да се стави поголем стрес врз него. Прашајте го вашиот добавувач колку можете да го користите зглобот додека закрепнувате.

Превенција
Како можам да спречам исчашувања?
Можеби нема начин да се спречи истегнување, особено ако сте спортист.

За време на спортски или други физички активности:

Носете соодветна заштитна опрема.
Не „играјте низ болката“ ако нешто ве боли за време или после физичка активност.
Дајте му време на вашето тело да се одмори и да се опорави по интензивна активност.
Истегнете се и загревајте се пред да спортувате или да вежбате.
Оладете се и истегнете се после физичка активност.

Следете ги овие општи безбедносни совети за да го намалите ризикот од повреда:

Погрижете се вашиот дом и работниот простор да се ослободени од неред што може да ве сопне вас или другите.
Секогаш користете ги соодветните алатки или опрема дома за да стигнете до работите. Никогаш не стојте на столчиња, маси или на маса.
Користете го вашиот стап или шетач ако имате потешкотии со одењето или имате зголемен ризик од паѓање.

 Прогноза
Што можам да очекувам ако имам исчашување?
Треба да очекувате целосно закрепнување. Исчашувањата се обично привремени повреди и не треба да имаат долгорочно влијание врз вашето здравје или способност да останете активни.

Истегнувањето на зглобот може да направи поголема веројатност да го повредите повторно во иднина. Прашајте го вашиот давател на услуги за вашиот единствен ризик и што можете да направите за да спречите идни исчашувања.

Колку време е потребно за да се опорави од истегнување?
Времето за опоравување на исчашувањето ќе зависи од тоа кој зглоб е исчашен и колку бил тежок. На повеќето исчашувања им требаат неколку недели за да заздрават. Потешките (степен 3) исчашувања може да потраат неколку месеци. Вашиот давател на здравствена заштита ќе ви каже што да очекувате.

Живеење со
Кога треба да го видам мојот давател на здравствена заштита?
Посетете давател на здравствена заштита ако сте доживеале повреда и имате симптоми на истегнување. Разговарајте со вашиот давател на услуги ако сте почнале да третирате истегнување и вашите симптоми не се подобруваат по неколку дена (или ако се влошуваат).

Кога треба да одам во собата за итни случаи?
Одете во ЕР доколку почувствувате нешто од следново:

Екстремна болка.
Оток што се влошува.
Промена на бојата.
Вкочанетост.
Кои прашања треба да му ги поставам на мојот провајдер?
Дали имам исчашување или друг вид повреда?
Кој степен на исчашување имам?
Кои третмани ќе ми требаат?
Кога можам повторно да продолжам со физичка активност или да спортувам?
Дополнителни заеднички прашања
Што се исчашувања наспроти соеви?
Истегнувањето и истегнувањето се слични повреди – разликата е во тоа што е оштетено.

Истегнувања се случуваат кога лигаментот е скинат или оштетен, обично кога еден од вашите зглобови се движи подалеку отколку што треба.

Истегнување на мускулите се случува кога еден од вашите мускули е скинат. Луѓето, исто така, понекогаш ги нарекуваат напрегања влечени мускули или мускулни солзи. Добавувачите понекогаш ги нарекуваат истегнување на кинењето на тетивата.

Истегнувањето и истегнувањето се заеднички спортски повреди. Посетете давател на здравствена заштита ако чувствувате болка, оток и не можете да придвижите зглоб или мускул како што обично можете.

Скоро секој има извиткано глужд, заглавило прст или има некаков вид на исчашување во животот. Тие се едни од најчестите повреди. Дури и ако повеќето исчашувања не се сериозни и ќе заздрават со одмор и домашни третмани, не игнорирајте болка, оток или нестабилност во зглобот. Посетете давател на здравствена заштита за правилно дијагностицирање на каква било повреда, особено ако го отежнува користењето или поместувањето на зглобот.