дома Исхрана страница 2

Исхрана

Еве како да изгубите вишок на тежина-и да ја задржите новата состојба

Успешното слабеење бара долгорочна посветеност на здрав начин на живот - создадете здрав начин на живот што можете да го продолжите. Ако вашите најдобри напори за слабеење не се исцрпуваат, далеку сте од сами. Една анкета...

Доаѓа време на зимници-кисели краставички-изобилство на витамини

Киселите краставици имаат малку маснотии и калории, но обично имаат многу натриум. Кога готвите, ниту еден хамбургер или виршла не е комплетен без кисели краставички. На некои луѓе им се допаѓа   крцкањето на краставичките....

Најважните витамини за вас во есен

Дали знаете кои витамини ви се потребни за да се соочите со есенската сезона и да го одржите нивото на енергија, да го спречите опаѓањето на косата и пред се да го подготвите вашиот...

Дали црвениот квасец е добар за здравјето

Црвениот квасец од ориз е производ на квасец (Monascus purpureus) кој се одгледува на бел ориз. Мешавината во прав од квасец и ориз е основна исхрана во Азија и се користи во традиционалната кинеска...

Дали водата од чешма е подобра, или флашираната вода?Каква е водата во Македонија?

  Разликата меѓу водата од чешма и флашираната вода зависи од неколку фактори како што се квалитетот на изворите на вода, методите на обработка и складирањето. Еве некои клучни аспекти за да ги разбереш предностите...

Какво растение се бамјите и која е нивната хранлива, здравствена и нутритивна вредност?

Бамјата (лат. Abelmoschus esculentus) е зеленчук кој припаѓа на семејството на слезови растенија (Malvaceae). Растението е едногодишно и се одгледува во тропските, суптропските, и топлите умерени региони низ светот. Бамјата е препознатлива по своите...

Дали диетата со банани е успешна?

За појадок потребно е да изедете една банана, а максималното дозволено количество се четири банани секое утро. Диетата со банана се состои од слободно јадење само банани за појадок, а потоа 15 до 30...

Ѓумбирот-зачин кој има антибактериска активност против клиничките патогени

Ѓумбирот е долго користен и сакан зачин кој со векови се конзумира како храна и како лековит зачин за добро здравје и здравствени заболувања. Ѓумбирот има долга листа на прекрасни здравствени придобивки кои се...

Топлото време бара исхрана базирана врз салати

Со брзото пристигнување на топлото летно време, свежата салата може да биде основа за лесен и освежителен оброк. Салатите лесно се прават дома и се нарачуваат во ресторан кога се вечера надвор. И, со...

Дали ги знаете здравствените придобивки од конзумирањето кокос

Kокосот е плод на кокосовата палма (Cocos nucifera), која најчесто се користи за нејзината вода, млеко, масло и вкусно "месо"(внатрешност). Со ниско ниво на јаглехидрати и богат со влакна и масти, кокосот е одличен избор...

НАЈНОВИ ВЕСТИ