Исхраната на растителна основа може да помогне за ублажување на ревматоидниот артритис

Ова истражување покажало дека исхраната која првенствено вклучува билки, ги намалува симптомите на ревматоидниот артритис значајно и доследно.

Според резултатите од нова студија, исхраната на билна (растителна) основа може да помогне во ублажување на ревматоидниот артритис со намалување на отокот на зглобовите и болката.

Ревматоидниот артритис е болест со автоимуно потекло која погодува едно од 100 лица. Генетската предиспозиција и начинот на живот учествуваат во неговата етиологија. Но, вклучени се и ризик фактори како инфекции, исхрана и микробиомот на цревата.

Ова истражување покажало дека исхраната која првенствено вклучува билки, ги намалува симптомите на ревматоидниот артритис значајно и доследно.

Имено, нивото на воспалението било значајно пониско кај лицата кои практикувале билна исхрана, отколку лицата кои внесувале повеќе масти и животниски производи.

Само четири недели од примената на билната исхрана, довела до намалување на утринската вкочанетост, болката и отоците во зглобовите.

Треба да се истакне дека исхраната богата со билки и влакна доведува до поздрав микробиом на цревата, поголема разноликост во него. Кај заболените од ревматоиден артритис е воочена помала разноликост во микробиомот на цревата.