Истражувања покажале изненадувачки здравствени предности од брзото одење

Не е важен само бројот на чекори што ќе се направат во текот на денот. Ново истражување покажува дека еднакво важна е ии брзината со која чекорите. Истражувачите откриле дека оние кои одат со побрзо темпо покажуваат знаци на подобрени здравствени исходи.

Дневната цел од 10.000 чекори, кои многу луѓе ја следат на нивните мобилни телефони, стана глобална сензација во последниве години, но се заснова на изненадувачки малку докази. Всушност, во 1960-тите, една јапонска компанија за продажба на мерачи на чекори го извлекла бројот од никаде за да ги натера луѓето да го купат нивниот производ.

Во последниве години, научниците се обидоа да ја тестираат таа цел за да откријат дали популарниот здравствен предлог е всушност оправдан. Некои истражувања открија дека по околу 6.000 чекори, здравствените придобивки од секојдневното одење постепено исчезнуваат. Други истражувања, меѓутоа, сугерираат дека секој дополнителен чекор е важен.

Сега треба да се земе предвид уште еден фактор: брзината на одење.

Во две нови студии со 78.500 учесници, истражувачите од Велика Британија откриле силни докази дека темпото на одење е важно. Двете студии се чисто набљудувачки, што значи дека не можат да ни кажат за причината или ефектот на одредени болести. Сепак, ова се некои од првите и најголемите студии за анализа на брзината на одење во однос на здравствените исходи на една личност.

Оние кои редовно оделе со побрзо темпо или со поголем интензитет покажале помал ризик од развој на деменција, како и помал ризик од смртност од рак и кардиоваскуларни болести во споредба со оние кои оделе побавно.

“Броењето чекори е лесно да се разбере и широко се користи од јавноста за следење на нивоата на активност благодарение на растечката популарност на апликациите за вежбање, но ретко луѓето размислуваат за темпото на нивните чекори“, вели физиологот Емануел Стаматакис од Универзитетот во Сиднеј.

“Резултатите од овие студии би можеле да помогнат во развојот на ефективни јавноздравствени програми насочени кон превенција на хронични болести. Се чини дека не постои минимален број чекори што треба да ги направи човекот или минимално темпо што треба да го постави за да ги искористи овие придобивки“.

Дури и со бавното одење може да се постигнат овие придобивки, велат истражувачите, но брзото пешачење може уште повеќе да го подобри здравјето на нивниот мозок.