Истражување: Чаша црвено вино има еднакво влијание како и одење во теретана

Научниците од Универзитетот Алберт во Канада, откриле дека ресвератролот, кој се наоѓа и во оревите и во грозјето, може да им помогне на лицата кои сакаат да вежбаат, но им е претешко.

Истражување открило дека ресвератролот, состојка што се наоѓа во црното вино, може да ја подобри телесната и мускулната сила и помага во зачувување на здравјето на срцето.

Научниците од Универзитетот Алберт во Канада, откриле дека ресвератролот, кој се наоѓа и во оревите и во грозјето, може да им помогне на лицата кои сакаат да вежбаат, но им е претешко. Веројатно е дека ќе го  зајакне влијанието на придобивките од вежбањето кај оние кои може да поднесат само пократки активности.

„Бевме возбудени кога сфативме дека ресвератролот дава слични резултати кои би ги искусиле по тренингот на издржливост. Мислам дека ресвератролот може да им помогне на луѓето кои сакаат да вежбаат, но се телесно неспособни„, вели водачот на истражувањето Џејсон Дак за списанието “Science Daily”.

Во секој случај, ова важи за консумирање на само една чаша црно вино, а уште некои предноси кои би можеле да се искусат се подобрување на густината на коските и намалување на холестеролот. Црното вино, како што велат стручњаците е добро и за кожните проблеми како акни.