Истражување докажало дека две чаши црно вино помагаат при слабеење

Во црното вино се наоѓа антиоксидант кој се нарекува ресвератрол, а понага да се претворат “белите маснотии“ во оние кои полесно согоруваат, тврдат истражувачите од Вашингтон.

Две чаши вино пред спиење може да бидат одличен сојузник во намалувањето на телесната тежина, покажале две истражувања на Универзитетот Вашингтон и Харвард.

Во црното вино се наоѓа антиоксидант кој се нарекува ресвератрол, а понага да се претворат “белите маснотии“ во оние кои полесно согоруваат, тврдат истражувачите од Вашингтон.

Научниците велат дека калориите од алкохолот и од хрната различно се трошат. Имено, првенствено ќе се потрошат калориите од црното вино, отколку од јаглехидратите. Со тоа, состојката пицеатанол е добра превенција од таложење на масни клетки.

“Пиењето умерена количина на алкохол го подобрува протокот на крвта, што не значи само поголем пренос на хранливи состојки во клетките, туку и повеќе кислород, а тоа е неопходно при догорувањето на мастите“, вели д-р Крис Локвуд.

Истражувањето од Харвард спроведено на 20.000 жени кои биле следени 13 години покажало дека оние лица кои пиеле две чаши вино дневно имале за 70% помала шанса за прекумерна телесна тежина.

Ако не пиете вино, ресвератролот се наоѓа и во јагодите, боровинките и секако во грозјето.