Истражување: Хормоните владеат со жените

Во менопаузата доаѓа до извесно „смирување“, но дури и тогаш жените не реагираат мирно како мажите.

Научниците тврдат дека хормоните целосно ги контролираат жените, бидејќи новите истражувања покажале дека понежниот пол е многу почувствителен на нивното влијание отколку што се верувало порано. На пример, хормонот кортизол, кој се излачува во стресни ситуации кога е малку покачен предизвикува побурни реакции во споредба со мажите. Токму ова објаснува зошто жените често реагираат премногу емоционално на безопасни ситуации. Исто така, посилниот пол многу полесно се справува со стресот, не паничат, туку се фокусираат на проблемот.

Низа студии потврдиле дека жените се посклони кон депресија и посттрауматско нарушување, иако експертите не ја знаеле биолошката причина за ваквото однесување. Дошле до заклучок врз основа на студија на мозочните клетки дека женскиот мозок реагира поинтензивно, додека машкиот во стресни ситуации дава наредба да се намали нивото на протеини, што доведува до помирни реакции. До менопаузата емоциите се поизразени, а претставниците на понежниот пол не можат секогаш успешно да ги контролираат. Но треба да се знае дека во менопаузата доаѓа до извесно „смирување“, но дури и тогаш жените не реагираат мирно како мажите.