ИСТРАЖУВАЊЕ: Нема зголемен ризик од невролошки состојби по вакцинирањето против коронавирусот

Вакцинирањето против коронавирусот не го зголемил ризикот за ретки невролошки состојби помеѓу повеќе од 8 милиони луѓе кои примиле барем една доза вакцина, покажува ново истражување.

Научната студија опфатила и 735.870 невакцинирани лица кои биле позитивни на коронавирус, како и постари податоци за дополнителни 14,3 милиони лица од општата популација за почетна проценка на стапката на невролошките состојби пред пандемијата.

Научниците трагале за четири невролошки нарушувања кои што го погодуваат имуниот систем.

Три од нив – Белова парализа (слабост на мускулите на лицето), енцефаломиелитис (воспаление на мозокот и ‘рбетниот мозок) и Гилен-Бареов синдром при кој се развива општа мускулна слабост – не биле чести кај примателите на вакцина во споредба со општата популација, информираат научниците во списанието BMJ.

Четвртиот – трансверзален миелитис (воспаление на ‘рбетниот мозок) се појавил поретко за анализа (помалку од 5 случаи на 8,3 милиони вакцинирани лица).

За разлика од вакцинираните лица, научниците забележале зголемена стапка на Белова парализа, енцефаломиелитис и Гилен-Баров синдром кај преживеаните од КОВИД-19.

Научниците порачуваат дека се потребни повеќе истражувања за да се открие дали постојат долгорочни штети по вакцинацијата и инфекција со SARS-CoV-2  и да се проучат ефектите на вакцината на различни возрасни групи.

Но, се чини дека вакцините против коронавирусот “многу неверојатна причина“ за повеќето невролошки проблеми, заклучуваат научниците.